De la pulberărie şi manej imperial la sală de teatru
Clădirea din centrul Timişoarei a devenit cea mai modernă sală de teatru din ţară.
Articol de Alina Bujancă, 25 Ianuarie 2010, 18:28
A fost construit în urmă cu mai bine de trei secole, pe vremea reginei Maria Thereza.
La început a fost pulberărie- depozit de muniţie pentru gărzile militare.
A devenit apoi manej imperial, cu grajduri şi spaţii de antrenament pentru caii de rasă ai cavaleriei habsburgice.
În anii comunismului a fost transformată în sală de sport, dar, cum nu era funcţională, cu timpul a ajuns în paragină.
Astăzi, clădirea din Parcul Civic, aflat în centrul Timişoarei, a devenit cea mai modernă sală de teatru din ţară.
„Sala 2 TNT”- cum a fost denumită de conducerea Teatrului Naţional din Timişoara, reprezintă, de fapt, o construcţie în interiorul unei alte construcţii.
În exterior, monumentul istoric, cu pereţi din cărămidă şi-a păstrat aspectul nealterat, în timp ce interiorul te surprinde cu elementele de scenă modernă, cu soluţii tehnice pregătite să adopte pereţi mobili, cu lift pentru decoruri, compartimente tehnice şi cabine ale actorilor aflate la subsol dar şi cu un foaier avangardist în care elementul- surpriză este un lampadar de cristal- singurul element clasic existent!
Construcţia noii săli de teatru a durat doar 7 luni şi a costat 600 000 euro, fiind realizată cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Primăriei.
Lucrările vor continua în acest an cu supraînălţarea sălii şi realizarea de noi spaţii culturale şi tehnice, proiectul final urmând să aibă o valoare de 3 milioane de euro.
Conducerea Teatrului Naţional din Timişoara a declarat că fostul manej imperial este, la ora actuală cea mai atipică şi mai avangardistă sală de teatru din România.
Aceasta e în ton cu repertoriul actorilor timişoreni, care au ales să joace teatru într-o manieră modernă, nepotrivită cu „ cutia italiană” oferită de scena clasică a teatrului , pe care Naţionalul o împarte cu Opera timişoreană.
Dealtfel, în această seară, Sala 2 TNT va fi inaugurată cu spectacolul„ Revizorul”, după Gogol, în regia lui Petru Vutcărău, o piesă clasică montată într-o viziune modernă.