Condiții „cât mai apropiate de normal” la Festivalul de Film de la Cannes
Pe însorita Coasta de Azur a Franței, filmul pare că este tot ceea ce contează în următoarele două săptămâni.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Iulie 2021, 05:46
Pe însorita Coasta de Azur a Franței, filmul pare că este tot ceea ce contează în următoarele două săptămâni.
După o ediţie anulată anul trecut din cauza pandemiei, Festivalul de Film de la Cannes începe marți, pe 6 iulie, în condiții cât mai apropiate de normal, dar fără obișnuitele de săruturi pe obraz de la evenimentele franțuzești.
În regiune a crescut în ultimele zile incidența infectăriilor cu mutația Delta a coronavirusului.
Organizatorii nu au impus limite de acces în sălile de proiecție, dar masca rămâne obligatorie în toate spațiile închise. La serile festive, participanții nu vor avea voie să se îmbrățișeze sau să se sărute, nici măcar dacă momentele respective au loc afară, fiind sfătuiți să respecte o oarecare distanță de siguranță.
Pașaportul sanitar este obligatoriu pentru toată lumea, cei nevaccinaţi anti-COVID urmând să fi testați la fiecare 48 de ore în zona festivalului.
În competiția oficială se întrec 24 de filme, dintre care un juriu prezidat de cineastul new-yorkez Spike Lee va desemna câștigătorii.
Se vor întrece nume grele ale cinematografiei, unii recompensați în trecut la Cannes, precum italianul Nanni Morretti sau francezul Jacques Audiard, dar și regizori talentați din țări ca Thailanda sau Maroc.
Fotoliul rusului Kirill Serebrennikov va rămâne gol, pentru că el are interdicție de a-şi părăsi țara. Opozant al regimului autoritar de la Kremlin, el a stat arestat preventiv și apoi la domiciliu, fiind ulterior condamnat la închisoare cu suspendare într-un proces de deturnare de fonduri.
În total, în diferitele secțiuni ale Festivalului de la Cannes, 120 de filme de lung și scurtmetraj vor rula în sălile de pe Coasta de Azur în următoarele două săptămâni.
Între ele și câteva prezențe românești: lungmetrajul: "Întregalde" a lui Radu Munteanu și scurtmetrajul "When Night meets Dawn" regizat de Andreea Cristina Borțun sunt în competiție pentru "Quinzaine des Réalisateurs", o secțiune paralelă a festivalului.
Apoi, scurtmetrajul "Prin oraș circulă scurte povești de dragoste" al tinerei regizoare Carina Gabriela Dașoveanu, încă studentă la UNATC București, a fost selectat în secțiunea "Cinéfondation", unde concurează 17 scurtmetraje realizate de diferite școli de film din lume, iar regizorul Cristian Mungiu, un răsfățat al festivalului de la Cannes, deținător al celui mai important premiu, Palme d'Or, obținut în 2007 cu filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", apoi în 2012, premiul pentru cel mai bun scenariu cu pelicula "După dealuri" și în 2016, desemnat cel mai bun regizor pentru filmul "Bacalaureat", va fi anul acesta președintele juriului secțiunii "La Semaine de la Critique".
Şi, după un an și jumătate de carantină și restricții, când cinematografele au stat în luni la rând închise, iar festivalurile de film anulate peste tot în lume, la Cannes 2021 revin starurile și strălucirea.
Printre momentele cele mai așteptate se află cel al prezenței lui Catherine Deneuve pe Croazetă, la 57 de ani de la câștigarea Palme d'Or pentru "Les Parapluies de Cherbourg", precum și decernarea premiului de onoare pentru întreaga activitate actrițe americane Jodie Foster.