Chinezul Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru Literatură
Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul".
Articol de Răzvan Stancu, 11 Octombrie 2012, 12:46
Comitetul de la Stockholm a acordat Premiul Nobel pentru Literatură scriitorului chinez Mo Yan.
Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel.
Mo Yan care înseamnă "Nu vorbi", este pseudonimul scriitorului Guan Moye.
Mo Yan a publicat peste optzeci de povestiri şi zece romane, cele mai cunoscute fiind Cântecele usturoiului din Paradis (1988), Treisprezece paşi (1989), Ţara vinului (1993), Tâţe mari şi şolduri late (1995), Meşteru-i din ce în ce mai amuzat (1999), Patruzeci şi una de bombe (2003), Oboseală de viaţă, oboseală de moarte (2006).
Autorul devine celebru în China prin Sorgul roşu, roman publicat în 1987 şi ecranizat în acelaşi an de Zhang Yimou, film ce va câştiga "Ursul de aur" la Festivalul de Film de la Berlin în 1988.
Romanele şi povestirile sale au fost traduse în numeroase limbi, iar câteva au fost ecranizate.
"Un roman de o inegalabilă bogăţie a detaliilor, amintind de cărţile lui Vargas Llosa ori Salman Rushdie." notează cotidianul Observer.
"Sorgul roşu recreează o lume din incredibile poveşti de viaţă, cu miros de praf de puşcă, sânge şi moarte." scrie New York Times Book Review.
Laureatul din 2012 îi va succeda poetului suedez Tomas Transtromer, care a fost distins în 2011, urmând să primească 8 milioane de coroane (929.000 euro), mai puţin cu 20% decât în anii precedenţi, în contextul crizei
Premii de criză
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri.--fb1
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.
Fiecare premiu valorează 8 milioane de coroane suedeze, echivalentul a circa 1,2 milioane de dolari şi constă într-o medalie, o diplomă personală şi o recompensă financiară.
În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 930.940 de euro, faţă de 1milion de euro cu începere din 2001.
Primele premii Nobel pentru domeniile din ştiinţă, dar şi cele pentru literatură şi pace au fost oferite în 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea instituţiei.