Ceremonii în "Vinerea Mare"
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îşi amintesc vineri, de moartea lui Iisus Hristos, pe cruce şi de aşezarea lui în mormânt.
Articol de Remus Rădulescu, 03 Mai 2013, 22:28
Potrivit tradiţiei, în această zi numită "Vinerea Mare" are loc "împodobirea Sfântului Mormânt"şi la biserică sunt aduse flori şi rămurele de copaci, ca ofrande pentru jertfa Mântuitorului, apoi are loc Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos şi ocolirea Bisericii, la care participă toţi credincioşii.
Credincioşii s-au adunat vineri seara în biserici, în jurul Sfântului Epitaf, icoana pe pânză care îl înfăţişează pe Iisus Hristos, mort, pus în mormânt.
Au cântat Prohodul, adică slujba de înmormântare a Domnului.
În acest fel, au retrăit în mod simbolic evenimentele întâmplate în Vinerea Mare, de acum aproape 2.000 de ani, când Iisus a fost răstignit, a murit şi a fost îngropat.
Cu lumânări în mână, preoţii şi credincioşii au participat, la sfârşitul Deniei, la procesiunea în jurul bisericilor, cu epitaful, simbolizând cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormânt.
La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, procesiunea a fost condusă de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.
Vinerea Mare este ziua de doliu a creştinismului, în care credincioşii au meditat la dovada marii iubiri a lui Dumnezeu, care şi-a sacrificat fiul pentru mântuirea lumii.