Ceramica de Horezu, inclusă în patrimoniul cultural UNESCO
Decizia a fost luată la Paris de Comitetul Interguvernamental al UNESCO, format din reprezentanţi din 24 de ţări.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 06 Decembrie 2012, 14:54
Ceramica de Horezu a fost înscrisă, joi, pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.
Decizia a fost luată la Paris, de Comitetul Interguvernamental al UNESCO, format din reprezentanţi din 24 de ţări.
Dosarul de candidatură descrie ceramica de Horezu drept un artizanat traditional unic.
Subsecretarul de stat în ministerul culturii doamna Irina Cajal le-a mulţumit pentru vot participanţilor.
"În ultimul deceniu, UNESCO a inclus pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial două din elementele noastre folclorice naţionale cele mai prestigioase: doina şi căluşarii.
"Vă suntem profund recunoscători pentru recunoaşterea pe care ne-o acordaţi şi anul acesta, prin includerea pe aceeaşi listă, a ceramicii de Horezu, un alt element de valoare emblematică a identităţii noastre culturale", spune Irina Cajal.
Tehnică unică de prelucrare a lutului
"Ceramica de Horezu reprezintă un artizanat tradiţional unic, manual, fabricat în judeţul Vâlcea", se arată în dosarul de candidatură.
Olarii îşi aleg şi apoi extrag lutul pe care îl curăţă de impurităţi, îl taie, îl stropesc, îl frământă cu mâinile şi cu picioarele, transformându-l într-o pastă din care creează o ceramică roşie.
Fiecare obiect este modelat cu o tehnică manuală aparte, este decorat cu motive tradiţionale, în culor vii, apoi este băgat în cuptor.
Directorul Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, face un apel pentru ca această tehnică unică să nu se piardă sau să se altereze.
"Nu sunt foarte multe elemente ale Patrimoniului Cultural Imaterial pe această listă reprezentativă, tocmai de aceea cred eu că noi, românii, avem o datorie de a perpetua această tehnică.
"Poate că trebuie spus faptul că, dacă obiceiul realizării ceramicii, în aceleaşi condiţii, cu aceleaşi materiale şi cu aceleaşi motive s-ar pierde, atunci elementul ar fi scos de pe listă. El rămâne pe listă atâta timp cât este viu", a declarat Virgil Niţulescu.