Ce facem în weekend?
Recomandări de la corespondenții Radio România Actualități.
Articol de Ruxandra Iorgu, 01 Februarie 2025, 12:03
Sibiu: Spectacol și adrenalină la concursuri de schi și acrobații
La Complexul de schi și snowboard Pătiniș Arena se desfășoară, sâmbătă, două concursuri speciale. În prima parte a zilei, pasionații de acrobații pe zăpadă cu schiurile sau cu placa de snowboard sunt provocați să se întreacă la "Ski & Snowboard 4X Cross". Concursul se desfășoară pe un traseu tehnic amenajat pe zăpadă pe o lungime de 200 de metri, marcat cu valuri de zăpadă simple sau duble, kickere, step-up și schimbări de pantă.
Pe nocturnă, de la ora 21.00, are loc "MTB Winter 4X Cross", o întrecere cu bicicletele, mountain bike pe zăpadă. Au loc sărituri, alunecări și coborâri pe zăpadă. Vârsta minimă de participare este 16 ani. Se pot înscrie maxim 50 de concurenți, 32 de participanți intră în probele pe grupe de patru, în format eliminatoriu, iar primii doi concurenți se califică mai departe până în finală.
Unul dintre cele mai așteptate concursuri este Bikini Race, care are loc în fiecare an, în preajma zilei de 8 martie, dedicat doamnelor care se întrec pe schiuri sau snowboard, îmbrăcate doar în costum de baie. (Carmen Vulcan)
Timișoara : Expoziție de artă la META Spațiu și spectacol monument "1978"
La Galeria de Artă Contemporană Meta Spațiu este deschisă o expoziție internațională care îmbină știința și arta, o colaborare între artiști și curatori din România și Norvegia. Aceștia au conectat, în urma unor cercetări pe teren, natura și patrimoniul cultural din Clisura Dunării și insula Ostrov. În urma unor sesiuni de explorare a unor teme, precum relația dintre natură și cultură, peisajul și ecologia, au fost generate dialoguri interculturale și științifice, concretizate în lucrări de artă. La nivel conceptual, expoziția leagă arealul din zona Porțile de Fier 1 și 2 cu insula Ostrov și pune problema modului în care ne raportăm la apă și la ecosisteme.
În galerie sunt expuse lucrări despre conservarea speciilor acvatice, efectele intervențiilor umane, impactul turismului și necesitatea protejării patrimoniului natural și cultural.
Expoziția își propune să sensibilizeze publicul asupra vulnerabilității ecosistemelor. Vizitatorii pot descoperi cum pot înfrunta realitatea din spatele ideilor artistice.
În luna februarie, vor fi organizate tururi ghidate și activități de mediere culturală, workshopuri de artă și cartografiere.
Pasionații de teatru sunt invitați sâmbătă, 1 februarie, de la ora 18.00, la Teatrul Maghiar, la spectacolul monument "1978". Este o călătorie complexă, trans-generațională, bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. Spectacolul se va juca în spațiul neconvențional al clădirii Politehnicii din Timișoara. (Alina Bujancă)
Târgu Mureș: Zilele Ursului la Grădina Zoologică
În fieacare an, startul evenimentelor de la Grădina Zoologică se dă cu Ziua Ursului. Anul acesta, evenimentul se va desfășura pe parcursul mai multor zile și se va încheia pe 9 februarie.
Duminică, 2 februarie, organizatorii au pregătit activități deosebite pentru vizitatori.
“În data de 2 februarie, ursul își părăsește bârlogul și cu acest prilej putem face previziuni meteorologice. Deci, când urșii vor ieși, avem două lucruri de observat: dacă își văd umbra și să fim atenți cum reacționează la cutii”, a precizat biologul de la Grădina Zoologică.
"Dacă este soare, își vede umbra și atunci ursul merge înapoi pentru că primăvara este departe; iar în cazul în care este înnorat și nu își vede umbra, atunci primăvara este foarte aproape”, a adăugat un alt angajat al Zoo.
Timp de nouă zile, vizitatorii sunt invitați să completeze un rebus pe tema urșilor pentru care găsesc indicii pe panourile informative din Grădină. Rebusurile corecte vor participa la o tragere la sorți. Premiile sunt un abonament pe un an la Grădina Zoologică și două invitații pentru câte o familie la teatrul de păpuși Ariel din localitate.
La Zoo există opt urși, trei femele și cinci masculi. Cel mai tânăr este Martinel, născut pe 31 ianuarie 2019.
Ziua Ursului are menirea de a promova imaginea acestui animal deoarece este o specie foarte importantă în cadrul faunei țării noastre, însă conflictele generează un aspect negativ asupra speciei și este necesară o cunoaștere a regulilor și a posibilităților de a conviețui.
"Propun să fie o instituție culturală. Nu înseamnă că animalele nu sunt importante, dar pe lângă, facem și alte activități, abordăm protecția naturii, bunăstarea animalelor, schimbarea climatului, viața sănătoasă. Specialitatea noastră e că avem amplasamente enorme, în Romnia noi suntem cei mai mari - 42 de hectare, lucru neobișnuit aici în România, dar și în celelalte țări”, spune directorul Grădinii Zoologice, Janos Szantho.
Zoo Târgu Mureș are anual 300.000 de vizitatori care pot admira peste 800 de vietăți. (Marcela German)
Reșița: Deschidere a stagiunii teatrale cu un spectacol care iese din tiparele obișnuite
Teatrul de Vest din Reșița deschide stagiunea 2025 cu un spectacol -eveniment, interzis publicului sub 14 ani.
Ionuț Vișan, actor reșițean al Teatrului Mic din București, propune spectacolul "Sub apă", inspirat după o poveste petrecută pe lacul Secu de la marginea Reșiței.
Spectacolul poate fi vizionat sâmbătă și duminică de la ora 19.00, iar regia este semnată de Horia Suru. Echipa este completată de scenograful Adrian Damian, muzicianul Cari Tibor și actorii Richard Balint, Teodora Pintilie, Mihai Andrei și Oana Liciu Gogu. Richard Balint a fost distins în 2019 cu premiul Uniter, pentru cel mai bun actor în rol secundar și cel mai bun actor internațional pentru rolul său din spectacolul Tartuffe.
Scenografia atipică este semnată de Adrian Damian, distins cu numeroase premii, printre care “Cea mai bună scenografie Uniter” 2016 - 2021, “Premiul Vlad Mugur” în 2024 sau “Omul Anului în Teatru” acordat de revista Cotidianul în 2017. La teatrul din Reșița contribuie la spectacolul "Sub apă", transformând decorul într-un adevărat personaj.
Muzica originală a spectacolului este semnată de Cari Tibor, premiul Uniter pentru Muzică de Teatru în 2013 și premiul Uniter pentru cea mai bună muzică originală și sound-design în spectacolul Lumânările dreptății, în 2024.
Spectacolul “Sub apă” aduce în prim-plan relația fragilă dintre un tată și fiul său, legăturile zdrobite de secretele trecutului care ies la suprafață odată cu scăderea apelor lacului Secu. Un spectacol ce dezvăluie traume, regrete și dorința de eliberare. Lacul devine un martor mai mult sau mai puțin tăcut al celor care se afundă în adâncurile propriilor greșeli și al celor care caută să răzbată la lumină.
Este o producție captivantă, care iese din tiparele obișnuite. (Mario Balint)