Bustul sculptorului Idel Ianchelevici, dezvelit în localitatea natală Leova
Idel Ianchelevici este considerat cel mai mare artist european de origine basarabeană, dar este aproape necunoscut pe meleagurile natale.
Articol de Radiojurnal, 07 Iunie 2016, 13:19
În localitatea Leova, din sudul Republicii Moldova, va avea loc astăzi dezvelirea bustului sculptorului de origine evreiască Idel Ianchelevici.
În memoria artistului va fi inaugurată şi o stradă cu numele său în centrul oraşului.
Acţiunea se înscrie în programul cultural organizat zilele acestea de Ambasada României la Chişinău, în contextul preluării preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.
Deşi este considerat cel mai mare artist european de origine basarabeană, cu opere răspândite în multe părţi ale lumii, Idel Ianchelevici este aproape necunoscut pe meleagurile natale.
Reporter: Ina Guţu - Radio Chişinău - Idel Ianchelevici s-a născut în 1909 în Basarabia, pe atunci parte a Imperiului Ţarist, într-o familie de agricultor evrei.
S-a format ca artist în România, dar şi-a realizat operele în străinătate. Numele artistului este puţin cunoscut în România, dar este şi mai necunoscut în Basarabia, au menţionat în ajunul evenimentului participanţii la conferinţa ştiinţifică dedicată personalităţii sale.
Nagy Mihal Zoltan, vicepreşedintele Institutului Cultural Român: Cu organizarea acestei conferinţe, cu dezvelirea bustului, de fapt, vrem să recuperăm acest om care a devenit cel mai mare artist în Europa care a plecat din Basarabia.
Reporter: Printre cele 20 de monumente de for public realizate de Idel Ianchelevici se numără cel din faţa Primăriei din oraşul belgian Saint Nicolas, intitulat "Verbul", Monumentul "Deţinutul politic", ridicat în incinta fostului lagăr de concentrare de lângă Bruxelles şi lucrarea sa, "Plonjorul", care este simbolul oraşului Liège.
Miercuri şi joi, la Chişinău, Cahul, dar şi la Bălţi ar urma să fie proiectate şi o serie de filme care prezintă drama comunităţii evreieşti în România.