Biserică ortodoxă construită peste un templu roman
La Densuş, biserica zidită acum multe veacuri e unică din toate punctele de vedere.
Articol de Ilie Pintea, 02 Septembrie 2010, 15:54
Deşi apare în documente abia pe la anul 1400, biserica ortodoxă din Densuş, aflată la numai 10 kilometri de fosta capitală a Daciei Romane, are o istorie mult mai veche, ce coboară până spre începuturile poporului român.
Preotul paroh, Alexandru Gherghel, vorbeşte despre aceasta ca despre cea mai veche biserică din România, însă istoricii nu s-au pus încă de acord cu privire la epoca din care datează.
Cert e că biserica a fost construită pe ruinele unui fost templu păgân, închinat de romani zeului Marte.
"E interesant cum biserica s-a ridicat peste un fost templu al zeilor romanilor, spre mântuirea noastră. Coloanele ce susţin biserica sunt pietre funerare, iar Sfânta Masă e o lespede din mausoleul generalului roman Longinus”, povesteşte părintele Alexandru.
Şi pictura care s-a păstrat e una aparte: Iisus apare îmbrăcat într-o ie românească, iar pe unul din pereţi e înfăţişată Sfânta Duminică.
Cele mai vechi imagini din interior îi aparţin pictorului Ştefan, care a lucrat aici prin secolul 13, iar iconstasul a fost refăcut ultima dată în secolul 18.
Biserica a trecut prin vremuri grele, invaziile turcilor şi vremelnica domnie a calvinilor punându-şi amprenta pe interiorul lăcaşului de cult, unde sfinţii zugrăviţi cu migală au ochii scoşi de păgâni.
Părintele Alexandru mai spune că în biserică se află şi acum o tainiţă unde erau ridicate obiectele de cult şi unde, la nevoie, puteau intra 12 oameni.
Cu o arhitectură ce aduce mai degrabă a fortăreaţă şi cu un interior simplu, chiar auster, biserica din Densuş atrage mii de vizitatori, care vin aici să se roage într-un loc peste care au trecut atâtea veacuri, care îi sporesc frumuseţea şi farmecul.