Bernardo Bertolucci deschide al 64-lea Festival de la Cannes
Festivalul de la Cannes s-a deschis miercuri cu acordarea unui Mare Premiu de Onoare italianului Bernardo Bertolucci, realizatorul unor filme precum Ultimul Împărat, Little Budha sau Inocenţii.
Articol de Ioana Dogaru, 12 Mai 2011, 16:20
Regizorul italian Bernardo Bertolucci a deschis miercuri seara a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes în cadrul unei ceremonii tradiţionale înainte de proiectarea filmului lui Woody Allen "Midnight in Paris", informează AFP şi BBC.
Festivalul de la Cannes s-a deschis cu acordarea, de către Consiliul de Administraţie, a unui Mare Premiu de Onoare italianului Bernardo Bertolucci, realizatorul unor filme precum Ultimul Împărat, Little Budha sau Inocenţii.
Aflat în scaun cu rotile din cauza unei dureri de spate, Bernardo Bertolucci, încântat şi emoţionat, a dedicat trofeul primit "tututor italienilor care au încă forţa să lupte, să critice şi să se indigneze" sub guvernarea Berlusconi.
Video: Trailerul filmului ultimul împărat.
În deschidere a rulat pelicula "Midnight in Paris", semnată de Woody Allen, din a cărei distribuţie face parte şi soţia preşedintelui francez, Carla Bruni.
Carla Bruni-Sarkozy a anunţat marţi că nu va fi prezentă la Cannes, la fel ca actriţa Marion Cotillard care este pe punctul de a deveni mămică şi care este prezentă pe genericul filmului "Midnight in Paris".
20 de filme concurează anul acesta pentru Marele Trofeu "Palme d'Or", printre care cel al regizorului Radu Mihăileanu, "La source des femmes".
Un alt film românesc, "Loverboy", semnat de Cătălin Mitulescu, figurează la secţiunea "Un certain regard", în timp ce la secţiunea "Short Films Corner" vor fi prezentate nu mai puţin de 17 scurt-metraje româneşti.
Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 22 mai, data la care se va încheia Festivalul de la Cannes.
Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 11 - 22 mai.
Cinematografia română premiată în ultimii ani la Cannes
Românii au fost, în ultimii ani, răsfăţaţii Festivalului de la Cannes, plecând de fiecare dată cu câte un premiu.
Astfel, valul de apreciere din partea festivalului a început în 2005, când Cristi Puiu a luat marele premiu al secţiunii Un Certain Regard, cu "Moartea domnului Lăzărescu".
De atunci, aprecierile criticii au fost dublate de premiile juriului.
În 2006, Dorotheea Petre a luat premiul de interpretare al secţiunii Un Certain Regard (pentru prestaţia din filmul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", de Cătălin Mitulescu), pentru ca 2007 să fie anul unei duble victorii: Palme d'Or pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi premiul Un Certain Regard pentru "California dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu.
Anul 2008 a adus încă un Palme d'Or pentru România, de data aceasta pentru scurtmetrajul "Megatron" de Marian Crişan.
În 2009, Corneliu Porumboiu a fost dublu premiat la Un Certain Regard, pentru "Poliţist, adjectiv" - premiul juriului şi premiul FIPRESCI.