Artişti români la cel mai mare târg de artă contemporană din Spania
Întâlnirea anuală cu arta contemporană la Madrid se numeşte ARCO şi este unul din cele mai importante evenimente de profil din lume.
23 Februarie 2017, 13:06
Întâlnirea anuală cu arta contemporană la Madrid se numeşte ARCO şi este unul din cele mai importante evenimente de profil din lume.
La ediţia inaugurată astăzi pot fi văzute opere ale celebrului artist şi activist chinez Ai Weiwei, dar şi un tablou al lui Salvador Dali, care costă 1 milion 400 de mii de euro, considerat cea mai valoroasă lucrare de la această ediţie.
Argentina este ţara invitată, cu 12 galerii participante şi artişti cotizaţi precum Guillermo Kuitca, Julio Le Parc, Víctor Grippo sau Tomás Saraceno.
Din România, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, au fost selecţionate trei galerii.
Între galeriile tinere invitate la ediţia care se inaugurează astăzi este Sabot din Cluj Napoca. Daria Dumitrescu, reprezentanta galeriei, spune că iniţiativa ICR Madrid este „fantastică, deoarece pentru galeriile tinere cea mai mare problemă este taxa de participare la astfel de evenimente”.
Susţinut de Sabot, artistul Radu Comsa (41 de ani) expune două lucrări inedite, inspirate din opera arhitectului spaniol Josep Sert, mai precis din elementele utilizate de acesta în construcţia Fundaţiei Miró din Barcelona şi a sediului Ambasadei americane la Bagdad. Tânara galerie clujeană a adus la Madrid şi lucrări ale unui colectiv de artişti care activează sub pseudonimul Lucie Fontaine.
Între galeriile invitate în secţiunea principală a ARCO, Ivan Gallery din Bucureşti aduce un dialog între generaţii: Horia Bernea, cu lucrări prea puţin expuse în context internaţional, din perioada experimentală a artistului, şi Ştefan Sava (35 de ani), care propune, între altele, o instalaţie inspirată din actualitatea dominată de migraţie, cu oameni şi spaţii supuşi discriminării.
A treia galerie invitată la Targul de Arta Contemporană de la Madrid este Plan B, cunoscută românilor pentru promovarea lucrărilor celebrului artist Adrian Ghenie. La această ediţie, prezintă un artist care şi-a bazat opera pe tradiţiile din Maramureş şi elementele de îmbinare din construcţiile locale, Mihai Olos. Tablourile lui Olos sunt plasate pe un fundal albastru, inspirat chiar din culorile caselor din zonă şi folosit adesea în lucrările artistului.
Participarea românească la ARCO 2017 este posibilă datorită ICR Madrid, prin directorul Ioana Anghel, care a iniţiat proiectul de colaborare cu ARCO. „Am fost primiţi cu braţele deschise, probabil şi pentru că arta contemporană românească este complet necunoscută colecţionarilor spanioli şi celor din America Latină, dar şi pentru că galeriile româneşti au venit cu propuneri interesante”, a spus Ioana Anghel pentru Radio România.
Târgul de Artă Contemporană ARCO de la Madrid se încheie duminică, 26 februarie şi sunt aşteptaţi peste 100 de mii de vizitatori.