Agenţia Xinhua - elogiu la adresa Orchestrei Naţionale Radio
Orchestra Naţională Radio din România reprezintă una din orchestrele simfonice de radio cele mai vechi din lume şi a făcut turnee de mai multe ori în China, scrie Xinhua.
Articol de RADOR, 23 Mai 2013, 20:09
"Ciocârlia" în versiune simfonică a răsunat în municipiul Shanghai, lăsându-i publicului o impresie atât de călduroasă, veselă şi armonioasă - relatează reporterul Xu Yiting de la Agenţia de presă Xinhua.
Înaintea închiderii din ziua următoare a Festivalului de muzică internaţională a Primăverii Shanghai-ului 2013, Orchestra Naţională Radio din România, compusă dintr-un efectiv complet de 108 artişti, a injectat o deplină căldură şi emoţie de artă în marele oraş Shanghai.
În seara zilei de 17 mai, în Sala Cocertului Centrului de Artă "Orientul" din Shanghai, după ce s-a interpretat Rapsodia Romană nr.1, Concertul nr. 2 de Brahms şi Concertul simfonic nr.1, a răsărit în văzduh acea cunoscută melodie, "Ciocârlia", pe care o iubea atât de mult publicul chinez.
A fost o interpretare cu totul deosebită faţă de interpretarea solo de vioară sau de nai, cu care erau obişnuiţi în trecut iubitorii chinezi de muzică; de data aceasta, ea a fost realizată într-o nouă versiune simfonică, într-o colaborare reuşită, de către faimosul violonist român Gabriel Croitoru şi întrega orchestră.
Sunetele se auzeau aşa de vioi şi clar, încât părea că erau o mulţime de ciocârlii
Sunetele se auzeau aşa de vioi şi clar, încât părea că erau o mulţime de ciocârlii zburând care mai de care mai măiastru sub bolta sălii de concert, emoţionandu-i pe toţi spectatorii care erau de faţă.
Un iubitor de muzică simfonică, domnul Dong, a apreciat-o, spunând: "O interpretare specifică şi creatoare, care mi-a sporit interesul şi mi-a permis o cunoaştere mai profundă a muzicii româneşti!".
Orchestra Naţională Radio din România, care a fost înfiinţată în 1928, reprezintă una din orchestrele simfonice de radio cele mai vechi din lume şi a făcut turnee de mai multe ori în China.
Mai ales acum 3 ani, în perioada Expoziţiei Mondiale 2010 din Shanghai, a ţinut un spectacol special.
Dirijorul orchestrei, maestrul Tiberiu Soare, a împartaşit din impresiile sale legate de această vizită: "Este o mare onoare pentru noi că am primit invitaţia Festivalului Shanghai. Muzica nu are graniţe. Sperăm ca aceasta reprezentaţie a noastră să constituie o contribuţie la aprofundarea schimbului şi colaborării susţinute în domeniul cultural dintre cele două ţări ale noastre".
În seara zilei de 18 mai, s-a încheiat cu succes Festivalul de muzică internaţionala al Primăverii Shanghai-ului 2013, în Sala Concertului din Centrul de muzică "Orientul"din Shanghai.
În decursul celor 20 de zile, ansambluri artistice din China, Statele Unite ale Americii, Franţa, Italia, România Cehia, Spania, Polonia şi Canada au oferit mai mult de 50 spectacole de muzică şi coregrafice frumoase, transformând Shanghaiul înca o dată într-un "Oraş al muzicii", promovând totodată schimbul cultural global.