"Acesta este singurul lucru pe care mi-l doresc"
Personalităţi din lumea culturală, academică şi politică deplâng dispariţia istoricului, diplomatului şi filologului Neagu Djuvara, care a încetat din viaţă joi.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Ianuarie 2018, 07:42
Personalităţi din lumea culturală, academică şi politică deplâng dispariţia istoricului, diplomatului şi filologului Neagu Djuvara, care a încetat din viaţă joi, la vârsta de 101 ani.
Au transmis mesaje de condoleanţe academicienii Victor Spinei şi Ioan-Aurel Pop, profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici, Custodele Coroanei Române, Margareta, premierul interimar, Mihai Fifor, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, fostul şef al statului, Traian Băsescu, liderul Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, şi ambasdorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummel.
Într-un comunicat al Ministerului de Externe se arată că Neagu Djuvara va rămâne un simbol al elitei româneşti şi un model pentru generaţiile viitoare.
În 2016, anul în care împlinea 100 de ani, Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român.
În acelaşi an, Neagu Djuvara, care a fost un colaborator de marcă al Radioului public, avea să destăinuie, la Radio România Actualităţi, ce îşi doreşte să rămână în urma lui.
Neagu Djuvara: "Acesta este singurul lucru pe care mi-l doresc, este să nu moară din mine totul, adică să rămână ceva, o operă a mea care a fost scrisă şi care va mai rămâne valabilă peste 100 sau măcar 150 de ani, cartea asta despre civilizaţie şi tipare istorice, care pe româneşte nu sună frumos; titlul pe englezeşte este cel mai bun: "Civilizations and historical patterns".
Adică de fiecare dată când se naşte o civilizaţie, cele 10 sau 11 civilizaţii pe care le cunoaştem în cei 6.000 de ani de istorie, toate au avut acelaşi fel de a se naşte, de a creşte, de a înflori.", relatează Rador.