25 decembrie - Naşterea Domnului
Credincioşii participă în ziua de Crăciun la Sfânta Liturghie iar copiii umblă cu steaua, vestind naşterea lui Iisus Hristos. Pelerini din lumea întreagă sosesc la Vatican şi la Betleem cu ocazia sărbătorilor de Crăciun.
Articol de Ioana Dogaru, 24 Decembrie 2010, 17:05
Povestea Crăciunului a început în urmă cu peste 2000 de ani, când Fecioara Maria şi logodnicul său Iosif au mers de la Nazaret la Betleem.
Fecioara Maria, căreia i se vestise de către îngerul Gavril că-L va naste în mod miraculos pe Mesia, era însarcinată.
Pe când erau la Betleem, s-a împlinit vremea să nască şi n-au găsit sălaş decât într-un adăpost al animalelor la marginea oraşului.
Acolo s-a născut Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trimis pentru a-i mântui pe oameni.
Trei magi au venit din Orient, călăuziţi de o stea pâna în locul unde s-a născut Hristos şi i-au adus pruncului daruri.
Doar regele Irod nu s-a bucurat de acest eveniment, pentru că îşi vedea ameninţată regalitatea.
Creştinii aud de Crăciun această istorie evanghelică, în Biserici, la Liturghie, precum şi colindele care vestesc Naşterea Domnului.
Credincioşii participă în ziua de Crăciun la Liturghie, iar copiii umblă cu steaua, vestind Naşterea lui Iisus Hristos.
Sfânta Liturghie a Sărbătorii Naşterii Domnului este transmisă în direct de la Catedrala Patriarhala din Bucureşti de Radio România Actualităţi, de la ora 10.05.
Aflux de pelerini în Betleem
Pelerini din lumea întreagă sosesc la Betleem cu ocazia sărbătorilor de Crăciun.
Peste 90.000 de persoane vor vizita locurile sfinte de la Ierusalim, Betleem şi Nazaret.
Ministrul turismului din Autoritatea Palestiniană a declarat că în acest an s-a înregistrat o crestere spectaculoasă, de 60%, a numărului de turişti care vizitează Locurile Sfinte, potrivit corespondentului România Actualităţi la Israel, Dragoş Ciocârlan.
Cei mai mulţi provin din Rusia, Europa de Est şi Statele Unite.
La Betleem, vineri seara de la ora 23:45 are loc slujba de Crăciun, oficiată de Patriarhul latin al Ierusalimului.
La Vatican au început vineri ceremoniile dedicate Sărbătorii de Crăciun. După dezvelirea ieslei Naşterii lui Isus, urmează slujba oficiată de Papa Benedict al 16-lea.
Potrivit corespondentului nostru în Italia, Elena Postelnicu, suveranul Pontif va adresa sâmbătă la prânz mesajul de Crăciun, binecuvântarea 'Urbi et Orbi' şi urarea de Sărbători fericite în peste 60 de limbi, inclusiv în limba romană.
Postul de 40 de zile se încheie de Crăciun
În zilele dinaintea Crăciunului gospodinele au pregătit preparatele pentru masa festivă dar şi colacii pentru colindatorii, care sosesc în seara de ajun pe la case.
Colindatul este una dintre cele mai raspândite datini la români. Mai ales la sate, colindătorii, costumaţi în portul tradiţional, ureaza sanatate, fericire si propseritate gospodarilor. Ei primesc, în schimb, produse sau bani.
Tot în seara de ajun, în fiecare casă, copiii se pregatesc să îl primească pe Moş Crăciun, care le aduce daruri.
Crăciunul înseamnă totodată şi încheierea postului de 40 de zile
Creştinii se pot bucura din nou din prima zi de Crăciun de bucatele tradiţionale.
Medicii recomandă să nu consumam în exces carne, dulciuri şi alcool.
"Trebuie consumate multe fructe şi legume proaspete. De asemenea, se va evita excesul de dulciuri, cozonacul trebuie consumat dimineaţa, cel mult după masa de prânz, dar, raţional, fără a face excese, niciodată seara.
"Carnea de porc va fi întotdeauna însoţită de o cantitate considerabilă de legume. Trebuie evitat consumul de alcool excesiv. Mişcarea este un factor foarte important", a declarat Alice Grasu, director la Seriviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.