159 de ani de la abolirea robiei în Principatele Române
Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din robie a ultimei categorii de robi, cei care aparţineau proprietarilor particulari.
20 Februarie 2015, 16:22
Asociația Romano ButiQ și Primăria sectorului 6 au organizat la Muzeul Culturii Romilor comemorarea a cinci secole de robie a romilor din România și celebrarea a 159 de ani de la abolirea robiei în Principatele Române.
La eveniment au participat Prefectul Bucureștiului Paul-Nicolae Petrovan, producatoarea filmului „Aferim”, Ada Solomon, film care a primit premiul Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin precum și reprezentanți ai unor misiuni diplomatice aflate în România.
Cu acest prilej, președintele Agenției Naționale pentru Romi , Daniel Vasile, și-a exprimat speranța că decalajul din punct de vedere economic, social și educațional dintre populația majoritară și cea de etnie romă se va micșora într-o perioadă cât mai scurtă.
Muzeul Culturii Romilor, aflat încă în fază de proiect găzduiește printre altele un ansamblu de statuete confecționate cu ciocanul, din metal ce reprezintă neamurile de romi prin meseriile tradiționale ale acestora.
"Astăzi, am înfășurat în mod simbolic aceste statuete în lanțuri pentru a marca anii de robie ai romilor", a declarat Nicoleta Bițu, director executiv al Asociației Romano ButiQ
Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din robie a ultimei categorii de robi, cei care aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de
domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu.
După 155 de ani, data de 20 februarie a fost declarată de către Parlamentul României Ziua Dezrobirii Romilor din România, prin legea nr. 28 din 11 martie 2011.