13.000 de absolvenţi de gimnaziu nu s-au înscris la liceu
Autorităţile atrag atenţia că învăţământul este obligatoriu timp de 10 ani şi că se pot aplica amenzi părinţilor care nu îşi trimit copiii la şcoală.
Articol de Radiojurnal, 18 Septembrie 2013, 14:47
Aproximativ 13 mii de absolvenţi de gimnaziu din acest an nu s-au înscris la liceu, conform calculelor.
Ministrul educaţiei Remus Pricopie spune că 8% din copii care au terminat clasa a VIII-a în anul şcolar trecut nu se regăsesc în clasa a IX-a.
Acesta este unul din pragurile importante în statisticile abandonului şcolar în România.
Autorităţile atrag atenţia că învăţământul este obligatoriu timp de 10 ani şi că se pot aplica amenzi părinţilor care nu îşi trimit copiii la şcoală.
Liliana Preoteasa, director pentru învăţământul preuniversitar în Ministerul Educaţiei,
"Legea prevede la dispoziţiile tranzitorii că dacă aceste dispoziţii nu sunt respectate din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, atunci fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între /.../ şi 100 de lei, ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii prestată de părinte sau de tutorele legal, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se face de către persoana împuternicită de primar în acest scop la sesizarea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ", spune Liliana Preoteasa.
Realizator: După câte absenţe ar trebui şcoala să sesizeze reprezentantul primăriei?
Liliana Preoteasa: Noi avem prevederile din regulamentul şcolar care spun din ce moment începe să fie sancţionat elevul cu scăderea notei la purtare. Dar va trebui să facem o diferenţă între absenţele izolate ici, colo, pe care le putem reglementa discutând cu părinţii; aici este vorba despre copii care nu vin deloc la şcoală sau au venit un timp şi după aia au încetat să mai frecventeze învăţământul obligatoriu.
Realizator: Înainte de a sesiza reprezentantul primăriei, şcoala are obligaţia să investigheze situaţia la domiciliul elevului?
Liliana Preoteasa: În mod evident, tocmai asta vroiam să vă spun, că a da amenzi nu este scopul instituţiei noastre.
Identificarea elevilor care vor să renunţe la şcoală
Una din soluţiile găsite de autorităţi ar fi ca directorii de şcoli să identifice pe elevii care renunţă şcoală după clasa a VIII-a şi să discute cu părinţii lor.
Însă directorii cred că acest lucru va fi foarte greu de făcut pentru că înseamnă timp şi eforturi pe care ei nu înţeleg să le aloce rezolvării situaţiei, de vreme ce copii în cauză au absolvit clasa a VIII-a, iar faţă de şcoala pe care o conduc nu mai au nici o obligaţie, transmite Alina Darie din Vaslui, unul din judeţele cu un număr mare de copii care îşi întrerup studiile înainte de perioada obligatorie.
Profesorul Dumitru Vasile, director la şcoala Arsura, a explicat că el crede că aceasta ar trebui să revină în sarcina primarilor care au anumite pârghii de constrângere a cetăţenilor rău voitori să-şi trimită copii la şcoală.
"Ei sunt cei care dau ajutorul social, dar şi alocaţia de susţinere a familiei. Ei trebuie să rezolve multe alte probleme ale elevilor din şcoală mai spune directorul", spune Dumitru Vasile.
Protest al elevilor în Covasna
Elevii a 19 judeţe din judeţul Covasna anunţă pentru miercuri şi joi organizarea unor lanţuri umane şi marşuri în jurul iunstituţiilor de învăţământ la sfârşitul orelor de curs.
Protestul este programat să înceapă în mai puţin de o oră şi este o nouă formă de nemulţumire faţă de faptul că elevii din mediul rural nu şi-au mai primit banii de navetă restanţi din anul trecut.
Vor ieşi în stradă elevii din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna.
Ultimele plăţi în Covasna au fost făcute în luna iunie, aproximativ 650 de mii de lei, în urma unor greve japoneze şi a unor proteste de stradă.
În prezent, datoriile Ministerului Educaţiei faţă de elevii navetişti se ridică la aproape 2 milioane de lei, iar Inspectoratul Judeţean a dat asigurări înainte de începerea anului şcolar că se vor găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei.