Coplata amânată din nou
Ministerul Sănătăţii amână introducerea tichetelor de sănătate.
31 August 2009, 16:41
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că sistemul tichetelor pentru sănătate nu intră în vigoare de la 1 septembrie, aşa cum se intenţiona.
Ion Bazac a declarat că Ministerul Sănătăţii adună datele unui studiu privind gradul de acceptare din partea populaţiei în privinţa introducerii sistemului de coplată. Rezultatele studiului ar urma să fie date publicităţii în cel mult două săptămâni.
În luna iulie, ministrul Ion Bazac preciza că dacă peste 50% dintre români, conform datelor studiului, nu vor fi de acord cu coplata, măsura nu va fi aplicată. Din primele date, populaţia pare să respingă introducerea tichetelor de sănătate.
Tichetul pentru sănătate reprezintă contribuţia personală a pacientului la plata serviciilor de sănătate, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale. Asistenţa medicală de urgenţă va rămâne gratuită chiar dacă vor fi introduse tichetele de sănătate.
Tichetul va reprezenta o sumă de bani, în limita a cel mult 600 de lei pe an, pe care pacientul o va plăti la unităţile sanitare pentru anumite servicii medicale, inclusiv consultaţii, spitalizări, analize de laborator şi alte investigaţii.
Pentru a nu se abuza de gratuitatea asistenţei medicale de urgenţă, în cazul în care un pacient se prezintă la Urgenţă, iar acolo se va constata că respectivul caz nu reprezintă, de fapt, o urgenţă medicală, el va trebui să plătească 20 de lei pentru serviciile medicale.
Vor fi scutite de plata tichetelor pentru sănătate persoanele asistate social, pensionarii cu o pensie mai mică de 700 de lei pe lună, şomerii şi tinerii sub 18 ani.
Ministrul Sănătăţii estimează că, în urma introducerii coplăţii, vor fi colectate de la populaţie peste 700 de milioane de lei pe an.
Fondurile astfel colectate vor ramâne la furnizorul de servicii medicale, adică la personalul medical şi la spitale. Din aceste sume se vor putea suplimenta atât fondurile pentru investiţii, cât şi veniturile personalului medical.