Consumul de droguri la volan, „o problemă majoră de siguranţă publică”
Potrivit statisticilor Poliției Române, numărul șoferilor prinși sub influența substanțelor interzise s-a dublat față de anul trecut.
Articol de Gabriel Sava, 12 Noiembrie 2023, 14:30
Realizator: Mira Gomboș - Consumul de droguri la volan reprezintă o problemă majoră de siguranţă publică. Potrivit statisticilor Poliției Române, numărul șoferilor prinși sub influența substanțelor interzise s-a dublat față de anul trecut. În județul Vrancea Serviciul de Medicină Legală folosește aparatură specializată pentru detectarea drogurilor în probele biologice recoltate, fiind singurul județ din Moldova, exceptând Institutul Național de Medicină Legală Iași, care face acest lucru. De la începutul acestei luni sunt analizate și probe biologice din județele învecinate.
Reporter: Gabriel Sava - În ultima perioadă, structurile specializate în prevenirea și combaterea consumului și a traficului de droguri au desfășurat numeroase acțiuni, multe dintre ele finalizate cu persoane inculpate în dosare penale, dar și cu numeroși conducători auto depistați că au șofat sub influența substanțelor interzise. Determinarea în probele biologice recoltate este un pas important al acestor demersuri.
Alina Cosma, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență "Sfântul Pantelimon" Focșani: Avem aparat gaz cromatograf, iar cu ajutorul lui facem determinări cantitative pentru canabis, cocaină, amfetamine și metamfetamine, opiacee, pentru că deocamdată suntem singurul laborator din această zonă a Moldovei. La solicitarea IML Iași am realizat determinări și pentru județele limitrofe, cum ar fi Brăila, Bacău și Galați.
Reporter: Conform statisticilor la nivel european și național, printre cele mai îngrijorătoare cifre sunt scăderea vârstei de la care se consumă substanțe interzise, dar și o creștere a numărului de consumatori de droguri de mare risc.