Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Constantin Rotaru, preşedintele Partidului Alianţa Socialistă

Interviu cu Constantin Rotaru, candidat la preşedinţie

10 Noiembrie 2009, 11:40

Realizator: Domnule Constantin Rotaru, nu sunteţi un nume nou în politică. Aţi fost deputat în legislatura '92-'96, ales pe listele Partidului Socialist al Muncii, iar, în prezent, aşa cum spuneam mai devreme, sunteţi preşedintele Partidului Alianţa Socialistă, prin urmare, un om de stânga. Ce altceva mai doriţi să ştie ascultătorii noştri despre candidatul la funcţia de preşedinte al României, Constantin Rotaru?


Constantin Rotaru: Nu sunt un om nou pe scena politcă românească, dar pot să afirm că sunt un politician nemediatizat. Nemediatizat, pentru că fac politică de stânga. Acesta este singurul meu păcat şi singurul păcat al Partidului Socialist al Muncii şi al Partidului Alianţa Socialistă, care este continuatorul Partidului Socialist al Muncii pe scena politică românească. De ce nu sutem mediatizaţi? Pentru că noi vrem să facem o altfel de politică. Nu politica de azi. I-am ascultat pe contracandidaţii mei, care, unii afirmă că cea mai bună politică este politica de dreapta, iar unii, indepdenţi, spun că, gata, s-a terminat cu politică, trebuie să eliminăm oamenii politici de pe scena politică românească.

Realizator: Cine putea să spună aşa ceva, domnule Rotaru? Că "se eliminăm oamenii politici de pe scena politică"? Este un non-sens.

Constantin Rotaru: Nu, ca să eliminăm, să eliminăm partidele, pentru că, se dovedeşte că politica este ineficientă, că nu rezolvă problemele oamenilor, şi aşa mai departe.

Realizator: Partidele de stânga?

Constantin Rotaru: Nu. Partidele care sunt la putere de douăzeci de ani. Eu spun cu totul şi cu totul altceva. Nu, politica şi partidele nu pot fi eliminate. Incă nu s-a descoperit până acuma o altă insistuţie democratică, menită să rezolve problemele cetăţenilor, dar, este foarte adevărat, că politica de dreapta, această politică capitalistă, făcută din '90 încoace, este o politică falimentară. Nu reuşeşte să rezolve problemele oamenilor şi nu reuşeşte, pentru că nici nu-şi propune să rezolve problemele oamenilor.

Realizator: Dumneavoastră de ce v-aţi înscris în această competiţie?


Constantin Rotaru: În această competiţie m-am înscris tocmai pentru a le spune alegătorilor că mai există şi o altă viziune politică, mai există şi o altă opţiune politică pe scena politică românească şi această viziune şi opiţiune are la bază omul, cu problemele lui. Trebuie să scoatem politica din braţele profitorilor de după 1989, trebuie să mutăm centrul de greutate din zona banilor în zona omului.


Realizator: Dar pe scena politică românească există un partid foarte puternic de doctrină de centru-stânga, este un partid binecunoscut Partidul Social Democrat, deci există pe eşichierul stânga prezentă şi destul de bine reprezentată. Dumneavoastră ce stânga reprezentaţi?


Constantin Rotaru: Există un partid puternic, se numteşte Partidul Social Democrat, dar în ceea ce priveşte stânga, Partidul Social Democrat se limitează numai la a fi declarativ de stânga, prin program şi prin fapte, prin manifestări, Partidul Social Democrat este în modul cel mai acceptabil decent. De aceea, cred că trebuie ca să rezolvăm lucrurile şi să aducem în atenţia alegătorilor un partid de stânga cu program de stânga şi ca să vă dau câteva diferenţe între Partidul Alianţa Socialistă şi Partidul Social Democrat, dar şi celelalte partide de drepata.

Realizator: Vă rog.


Constantin Rotaru: Avem impozit, cota de unică de impozitare. Un impozit extrem de favorabil celor cu venituri foarte mari, dar destul de păgubitor pentru cei cu venituri mici şi foarte mici. De ce este păgubitor? Pentru că, având o cotă unică la impozitul pe venit, cei cu venituri foarte mari plătesc impozit mic, iar cei cu venituri mici, plătesc această cotă unică şi, în plus, pentru că neplătind cei cu venituri foarte mari un impozit mai mare, pentru echilibrarea bugetului trebuie înfiinţate alte impozite şi trebuie mărite alte impozite. Acestea sunt impozite pe consum, care se iau în general de la cei cu venituri mici şi foarte mici. Partidul Alianţa...

Realizator: Vi se părea împotrivită cota diferenţiată de impozitare?


Constantin Rotaru: Fără discuţie, diferenţiată şi progresivă. Cei cu venituri foarte mici să nu fie impozitaţi pentru că ei trebuie să reuşească să-şi ducă zilele de pe o zi pe alta, cei cu venituri acceptabile să înceapă să plătească şi cei cu venituri foarte mari să plătească un impozit mult mai mare. Ca să se înţeleagă foarte bine, eu, susţinătorul cotei progresive, impozitului progresiv, afirm de foarte multe ori că mi-aş dori să plătesc un impozit foarte mare, dacă am un venit foarte mare. Dar, atâta timp cât ai un venit foarte mic şi eşti obligat să plăteşti impozit pe pierdere, cum se întâmplă astăzi, este foarte greu pentru cea mai mare parte a populaţiei. O altă diferenţă - protecţia socială. Noi nu suntem de acord cu protecţia socială, care este practicată de actualele guverne, inculisv de Partidul Social Democrat, care spune "domnule, noi de asta suntem de stânga, pentru că noi suntem gata să acordăm protecţie socială celor mulţi. Nu. Noi vrem o protecţie socială activă. Ce înseamnă protecţie socială activă? Dă-i omului un loc de muncă, dă-i un salariu decent şi acoperitor nevoilor minime de viaţă, şi să vedeţi ce protecţie socială este asigurată.

Realizator: Dar ştiţi că acest lucru, cu asigurarea unui loc de muncă, se putea face doar în cazul în care era comunismul la putere. El îţi asigura un loc de muncă. Obligatoriu trebuia să mergi la acel loc de muncă să munceşti, şi numai aşa era ştiut exact fiecare om ce loc de muncă trebuie să ocupe.

Contantin Rotaru: Partidul Alianţa Socialistă este partidul care a afirmat întotdeauna că este bine să preluăm critic toate etapele istorice prin care am trecut şi să vedem dacă au fost lucruri bune pe care trebuie să le promovăm, şi dacă nu au fost lucruri bune trebuie să le îndepărtăm din activitatea noastră. Toţi cu care m-am întâlnit, toţi au afirmat că asigurarea unui loc de muncă pentru fiecare cetăţean este un lucru foarte bun.

Realizator: Dar cum se poatre realiza acest lucru? Trăim într-o ţară capitalistă?


Contantin Rotaru: De ce să trăim într-o ţară capitalistă, dacă acest capitalism...

Realizator: Dvs doriţi să revină la putere stânga socialistă?


Contantin Rotaru: Noi privim înainte, în primul rând. Dar ne-am asumat, ne asumăm şi bunele şi relele din trecut şi acest trecut ne poate învăţa cum să avem o viaţă mai bună în viitor.

Realizator: Aşadar, cum reuşim noi să oferim tuturor românilor locurile de muncă?


Contantin Rotaru: Numai puţin, că vreau ca să dau acest răspuns la pachet. Eu am văzut foarte mulţi tineri care sunt într-o situaţie destul de tristă. Tineri la 20 şi ani, tineri la 30 de ani care nu se căsătoresc pentru că nu au o locuinţă, lucru care nu se întâmpla, dacă tot aţi făcut trimitere la perioada comunistă, când fiecare familie primea câte un apartament.

Realizator: Nu era aşa, nu fiecare familie primea câte un apartament.

Contantin Rotaru: Fiecare familie primea câte un apartament, cei care nu-şi cumpărau. Deci unii îşi cumpărau, iar aloţii primeau apartament. Eu am trăit, am văzut şi o să vă fac o trimitere la 17 noiembrie, că se apropie, iar dvs am văzut că de fiecare dată îl intervievaţi pe un vicepreşedinte al Asociaţiei Revoluţiei din noiembrie, de la Braşov, care se numeşte Iacob, şi pe care îl întrebaţi...

Realizator: "Dumneavoastră' adică eu, personal..

Contantin Rotaru: Nu, radioul public. Şi i se pune întrebarea - am văzut că i s-a pus întrebarea "Câţi ani aveai în 1989?" Şi el spune "19". "Şi de cât timp lucrai?" "De trei luni." "Şi de ce ai ieşit în stradă?" "Pentru că am făcut cerere pentru locuinţă şi nu mi-au dat." Cât tupeu putea să existe în acea perioadă! Bineînţeles că nu toată lumea primea apartamentul imediat.

Realizator: Domnule Rotaru, să revenim la campania dvs.

Constantin Rotaru: Deci asigurarea unui loc de muncă şi asigurarea unei locuinţe pentru o familie, şi un învăţământ de stat gratuit şi o asistenţă medicală gratuită nu pot fi realizate decât dacă ai un stat puternic şi responsbail, un stat cu instituţii puternice, capabile să rezolve problemele oamenilor, şi cu funcţionari responsabili.

Realizator: De unde să luăm bani pentru a ...

Contantin Rotaru: Bani sunt foarte mulţi, şi au fost, sunt şi vor fi.

Realizator: Şi unde sunt aceşti bani, ca să ştim şi noi?

Contantin Rotaru: După 1989 banii s-au cheltuit, pe de o parte, iresponsabil, pe de altă parte, ineficient şi în foarte multe cazuri fraudulos. În cea mai mare parte banii nu au fost folosiţi în interesul cetăţeanului de rând, ci al grupurilor de interese. Trebuie să scoatem banul public din...

Realizator: Aveţi şi dovezi, domnule Rotaru?

Constantin Rotaru: Da, sunt dovezi foarte multe. Peste 90% dintre investiţiile care au fost începute după 1989 nu au fost terminate. Or, în momentul în care ai venit cu banii şi i-ai băgat într-o investiţie....

Realizator: Nu au fost terminate, dar nu se poate afirma că banii au fost cheltuiţi fraudulos, cu toate acestea.


Contantin Rotaru: Sunt posturile de televiziune, sunt radiourile, sunt ziarele care vin cu exemple zilnic, din acest punct de vedere. Deci avem nevoie de o altfel de politică, şi atunci putem să rezolvăm. eu spun, şi nu eu, Partidul Alianţa Socialistă spune că acest sistem este generator de corupţie - şi sunt foarte multe exemple -, dar mai este generator şi de criză, un fenomen cu care ne confruntăm în ultimul timp. Dacă este generator de corupţie şi generator de criză, avem obligaţia să-l scoatem din această zonă. Întrebarea care se pune: se poate? Şi eu spun că da. Ca să ieşim din criză statul trebuie să ocupe de problemele oamenilor, să rezolve problemele oamenilor. Or, actualii guvernanţi, actualele partide parlamentare, actualii candidaţi, contracandidaţi ai mei, niciunul nu vrea ca să-şi facă un program de aşa natură încât să rezolve problemele oamenilor de rând.

Realizator: Păi toţi candidaţii vin cu programe care spun că sunt pentru populaţia acestei ţări.

Contantin Rotaru: De-asta şi afirmam că trebuie să ieşim şi din zona declarativă, pentru că ei spun să rezolvăm problemele acestei ţări, dar...

Roalizator: Au programe defalcate pe domenii şî au soluţii pentru fiecare problemă în parte.

Contantin Rotaru: Da, dar soluţiile nu sunt bune. Spre exemplu, cota unică - nu este bună. Statul minimal - nu este bun. Statul minimal este cel care a permis actualilor conducători sau conducătorilor postdecembrişti să-şi însuşească proprietatea statului şi nici cel puţin să răspundă pentru aşa ceva.

Realizator: Ce domenii credeţi că ar avantaja acum, în România, ca să poată să iasă din criza asta economică?


Contantin Rotaru: Nu există nici un domeniu care să poată rezolva problema singur. Trebuie să se facă o politică integrată, trebuie să avem o politică integrată. În acelaşi timp trebuie atacată reforma învăţământului, dar nu aşa cum s-a început acum. Este extrem de păgubitoare reforma care a fost gândită. Trebuie rezolvată problema reindustrializării României şi a implicării statului în economie - este un alt punct care trebuie urmărit.

Realizator: Deci vă opuneţi descentralizării statului?


Contantin Rotaru: Nu. Descentralizarea este altceva. Descentralizarea se face în momentul în care unităţile administrativ teritoriale dispun de o foarte bună organizare, dispun de posibilitate de autofinanţare...

Realizator: Deci sunteţî pentru descentralizare sau pentru preluarea puterii de către stat asupra tuturor domeniilor economice din ţară?

Contantin Rotaru: Nu a tuturor domeniilor economice. Statul are obligaţia să rezolve problemele cetăţenilor. Şi acolo unde proprietatea privată nu rezolvă, trebuie să intervină statul. Acolo unde preţurile la medicamente au ajuns să depăşească milioane de lei o singură tabletă, şi în realitate medicamentul respect costând... preţul de cost să fie de 10 lei, statul trebuie să vină şi să producă medicamnetul respectiv la 10 lei, nu la un milion de lei. Statul trebuie să rezolve o problemă: nici un om nu trebuie să fie atât de sărac încât să fie obligat să se vândă şi nici un om nu trebuie să fie atât de bogat încât să poată cumpăra un alt om.

Fotbal feminin: România, eliminată de Polonia în barajul pentru EURO 2025
Sport 29 Octombrie 2024, 21:58

Fotbal feminin: România, eliminată de Polonia în barajul pentru EURO 2025

În preliminariile Campionatului European de fotbal feminin, echipa națională a fost învinsă, la Gdansk, de...

Fotbal feminin: România, eliminată de Polonia în barajul pentru EURO 2025
Grup operativ pentru consolidarea cooperării între NATO și UE
În lume 29 Octombrie 2024, 21:14

Grup operativ pentru consolidarea cooperării între NATO și UE

Secretarul general al NATO şi preşedinta Comisiei Europene au avertizat că desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni în Rusia...

Grup operativ pentru consolidarea cooperării între NATO și UE
Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România
România 29 Octombrie 2024, 21:06

Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România

Norvegia contribuie cu 127 de milioane de dolari la achiziția unui sistem Patriot pentru țara noastră, a anunțat ministrul...

Norvegia contribuie la achiziția unui sistem Patriot pentru România
WTA Hong Kong: Ana Bogdan, învinsă în primul tur
Sport 29 Octombrie 2024, 20:24

WTA Hong Kong: Ana Bogdan, învinsă în primul tur

La turneul WTA 250 de la Hong Kong, Ana Bogdan a pierdut în primul tur. Bogdan a fost învinsă de Kimberly...

WTA Hong Kong: Ana Bogdan, învinsă în primul tur
Radio România Cultural și radiourile private vorbesc pe aceeași voce de Ziua Națională a Radioului
Cultură 29 Octombrie 2024, 20:16

Radio România Cultural și radiourile private vorbesc pe aceeași voce de Ziua Națională a Radioului

Pe 1 noiembrie 2024, de Ziua Națională a Radioului, Radio România Cultural are musafiri de la radiourile private. La...

Radio România Cultural și radiourile private vorbesc pe aceeași voce de Ziua Națională a Radioului
Preşedinta Georgiei cere o anchetă internațională în cazul alegerilor parlamentare din țara sa
În lume 29 Octombrie 2024, 19:11

Preşedinta Georgiei cere o anchetă internațională în cazul alegerilor parlamentare din țara sa

Kremlinul a solicitat Uniunii Europene şi Statelor Unite să înceteze să mai transmită Georgiei ultimatumuri legate de...

Preşedinta Georgiei cere o anchetă internațională în cazul alegerilor parlamentare din țara sa
Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
România 29 Octombrie 2024, 19:07

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu

Judecătoria Sectorului 1 a prelungit marți, 29 octombrie, cu 30 de zile (până pe 3 decembrie) măsura arestului la...

Sociologul Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu
MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate
România 29 Octombrie 2024, 18:39

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate

Cele mai multe secții de votare pentru cetățenii români din diaspora vor fi organizate în Italia, Spania, Marea Britanie și...

MAE propune 950 de secţii de votare în străinătate