Cele mai citite titluri de carte românească în 2023
De Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Metropolitană București organizează o serie de evenimente cu tema "Călătorie prin cultura românească".
15 Ianuarie 2024, 12:22
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator: Nicoleta Turcu - Din ce în ce mai multe persoane trec pragul Bibliotecii Mitropolitane București; anul trecut au fost peste 16.000 de utilizatori noi.
Și numărul abonamentelor a crescut simțitor; în 2023 erau active 35.000. Biblioteca Metropolitană, instituție aflată în subordinea Primăriei București, este o rețea de 30 de biblioteci dispuse în toate sectoarele capitalei.
Despre cele mai citite titluri de carte românească în 2023, ne spune managerul Bibliotecii Metropolitane București, Ramona Mezei.
Ramona Mezei: În 2023, cei mai căutați autori români contemporani au fost Ioana Pârvulescu, Petru Popescu, Adrian Șchiop, Gabriel Liiceanu, Irina Binder, Octavian Paler, Filip Dorian, Daniela Zeca-Buzura, Ioan Groșan, dar și Neagu Djuvara cu "Amintiri din pribegie", Gabriela Adameșteanu cu "Dimineața pierdută", Doina Ruști cu "Manuscrisul fanariot", Diana Adamek cu ”Adio, Margot", Aurora Liiceanu - "Cuvinte încrucișate". Preferințele tinerilor în ceea ce privește lectura recreativă au fost anul trecut pentru Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu și Ioana Nicolae, dar și pentru Ileana Vulpescu. Autorii clasici au fost căutați cu predilecție de elevi: Caragiale, Ion Creangă, Ioan Slavici, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, George Coșbuc, dar și Bogdan Petriceicu Hașdeu, Barbu Delavrancea și Grigore Alexandrescu au fost autori ale căror cărți au fost împrumutate în număr mare.
Realizator: De Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Metropolitană București organizează o serie de evenimente cu tema "Călătorie prin cultura românească".
La sediul central "Mihail Sadoveanu" va avea loc, de la ora 13:00, o expoziție cu cele mai cunoscute opere ale unor scriitori și poeți români precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Mircea Eliade sau Mihail Sadoveanu, inclusiv cărți rare, ediții princeps și chiar obiecte personale, iar în celelalte filiale ale bibliotecii au loc ateliere de lectură și expoziții dedicate lui Mihai Eminescu, a transmis reporterul RRA Ancuța Cocoroveanu.