Bugetul,în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului
Au fost avizate bugetele mai multor ordonatori de credite, cu amendamente admise.
Articol de Alina Stănuţă, 12 Decembrie 2022, 13:27
La Parlament continuă dezbaterile din comisiile de specialitate asupra legii bugetului de stat pe 2023. Au fost avizate bugetele mai multor ordonatori de credite, cu amendamente admise. După-amiază sunt programate dezbateri în comisiile reunite de buget-finanţe.
Bugetul pentru anul viitor este construit pe o creștere economică prudentă de 2,8%, pe un număr mediu de salariați, în creștere cu 1,5%, pe o scădere a ratei șomajului de la 2,9 la 2,7% și pe o reducere a deficitului, spunea ministrul finanțelor, Adrian Câciu.
Adrian Câciu: Este un buget care a ținut cont de ceea ce a apărut ca și presiune în anul 2022, un buget care are în vedere un echilibru între a sprijini investițiile, care a și sprijini economia și cetățenii în situația pe care o trăim. Ne confruntăm la acest moment cu un puseu inflaționist..
Din opoziție, deputatul USR, Claudiu Năsui, arăta că bugetul pentru anul viitor este bazat pe creșteri de fiscalitate și nu are credibilitate.
Claudiu Năsui: Tactica folosită de acest guvern este exact aceea de a exploda cheltuielile, de a avea un deficit foarte mare, după care de a veni și a spune: Trebuie să combatem deficitul, deci trebuie să creștem taxele. Principalii pierzători ai acestui buget se văd de fapt cu ochii liber în piață. Pentru persoane independente, de exemplu, practic se dublează povara fiscală.
Reporter: Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a primit aviz favorabil cu amendamente. Ministrul de resort, Lucian Bode, spunea că instituția are o alocare echilibrată, în creștere cu 12% față de anul acesta, care se bazează pe resursa umană și investiții.
Lucian Bode: Practic, 76% din buget, 19,2 miliarde sunt alocate pentru salarii, pentru plata pensiilor, pentru componenta de cheltuieli de investiții avem peste 300 de milioane alocați. Una peste alta, știm foarte bine că un buget nu este niciodată suficient, dar eu sunt mulțumit și sunt convins că cei 25,5 miliarde de lei, cel mai mare buget pe care l-a avut Ministerul Afacerilor Interne în ultimii ani, va fi suficient.
Discuțiile în comisiile de specialitate continuă. Toate bugetele alocate ordonatorilor de credite au primit avize favorabile, printre care Ministerul Educației, Ministerul Familiei, al Culturii, Ministerul Muncii sau cel al Transporturilor.