Wall Street se răzbună după reforma sistemului financiar
Fondurile de campanie ale democraţilor s-au micşorat substanţial după iniţiativa Partidului Democrat de reformare a sistemului bancar.
08 Iulie 2010, 11:10
Eforturile democraţilor din congresul american de a adopta o lege istorică de reformă a industriei financiare primesc replica investitorilor de pe Wall Street.
Prin această lege guvernul ar căpăta puterea de a o superviza şi de a controla marile bănci cu probleme.
Revolta marilor donatori de pe Wall Street loveşte eforturile celor două comitete ale campaniilor democraţilor din Congres de a obţine bani de la comunitatea financiară. Capitalul de campanie provenit de la aceasta a scăzut la 65 de procente faţă de acum doi ani, când aveau loc ultimele alegeri.
Cu obţinerea dolarilor de pe Wall Street, aflat în cădere liberă, democraţii rămân cu resurse diminuate pentru a-şi apăra, în alegerile din noiembrie, locurile majoritare din camera reprezentanţilor şi senatului american.
Cele două comitete de campanie ale democraţilor, cel senatorial şi cel al camerei reprezentanţilor au adunat, în acest mandat electoral de la persoanele care au făcut contribuţii de 1000 de dolari sau mai mult, 49,5 milioane de dolari în comparaţie cu cele 81.3 milioane obţinute în aceeaşi perioadă a ultimelor alegeri.
Potrivit unui studiu al cotidianului The Washington Post, aproape jumătate din declinul obţinerii de fonduri poate fi atribuit New York-ului. Donatorii din această arie au oferit 8.7 milioane de dolari în acest an, faţă de cele 23.9 milioane acordate în aceeaşi perioadă a mandatului electoral 2008.
Retragerea spirjinului financiar al marilor bancheri şi directori de instituţii financiare poate fi şi mai drastică după ce, săptămâna trecută democraţii din camera reprezentanţilor au adoptat legea reformei reglementărilor financiare aproape fără nici o susţinere republicană.
Senatul ar urma să voteze şi el, în această lună.
În vreme ce legea finală se dovedeşte a nu fi atât de drastică cum s-au temut marile bănci, furia de pe Wall Street împotriva retoricii folosite de administraţie pentru a acuza bănci ca Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JP Morgan Chase, continuă să escaladeze.
Semnale privind tendinţa comunităţii financiare de a-şi retrage contribuţiile pentru campaniile democraţilor au apărut încă din primăvară, când o analiză făcută de Wall Street Journal arata că 52% din banii politici veniţi de la 12 mari bănci s-au dus către republicani, care, oricum, în mod istoric sunt favorizaţi în alegeri de către comunitatea financiară şi de afaceri.
Democraţii, care au dus o luptă dificilă pentru a adopta reforma care va impune reglementări mai stricte şi responsabilizarea marilor bănci, îşi asumă riscurile.
"Nu este nici un secret că marile bănci au fost împotriva reformei" spune Deirdre Murphy, purtătoarea de cuvânt a comitetului de campanie senatorială a Democraţilor.
Aceştia cred, însă, că beneficiile unei potenţiale evitări a unei alte profunde crize financiare depăşesc cu mult pierderea donatorilor de pe Wall Street.