Românii din Spania, victime ale traficului de persoane
Anul trecut, autorităţile spaniole au destructurat 72 de organizaţii ilegale, care racolau români pentru a-i aduce la muncă în Spania, apoi îi abandonau sau nu le plăteau salariile promise.
06 Iunie 2011, 15:31
Românii din sudul Spaniei trec printr-o perioadă grea din cauza crizei economice, a şomajului, care a atins o rată uriaşă, şi a scăderii nivelului de trai.
Împrăştiaţi în oraşele şi satele din Andaluzia, românii încearcă să-şi menţină slujbele, plătite mai prost decât în urmă cu doi ani, în special în agricultură şi în comerţ.
Cu toate acestea, mulţi compatrioţi continuă să vină în Spania neinformaţi şi devin victime ale grupărilor de trafic de persoane.
Anul trecut, autorităţile regionale au destructurat 72 de organizaţii ilegale, care racolau români pentru a-i aduce la muncă în Spania, români pe care îi abandonau sau cărora nu le plăteau salariile promise.
Înainte de plecarea din România, o campanie de informare în România cu scopul prevenirii traficului de persoane cu scopul exploatării în muncă este mai mult decât necesară, au spus românii prezenţi la conferinţa "Şanse egale, într-o Europă unită".
Secretarul de stat al departamentului pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, prezent la întâlnirea "Şanse egale într-o Europă unită,” din 4-5 iunie de la Sevilla, a declarat că este îngrijorător faptul că există adevărate grupuri de cetăţeni români care încă mai înţeleg că pot face abuz de bunăvoinţa sau naivitatea unor cetăţeni români.
"Profită de neglijenţa lor şi îi utilizează în zona aceasta a muncii negre.
"Vom analiza şi vom discuta mult mai în detaliu acasă şi sigur vom veni şi cu o serie de propuneri, astfel încât să putem combate acest fenomen, care, din păcate, observăm că există în această zonă”, a declarat Eugen Tomac.
600 de persoane merg săptămânal la banca de alimente
Situaţia economică dificilă pe care o au unii români a determinat-o pe Elvira Croitoru, preşedintele Asociaţiei Românilor din Malaga, să creeze o bancă de alimente, unde se strâng produse de primă necesitate ( paste, orez, zahăr, biscuiţi) şi care sunt distribuite, săptămânal, pentru români şi imigranţi din alte ţări, dar şi pentru spaniolii aflaţi în dificultate.
Aproximativ 600 de persoane săptămânal beneficiază de acest ajutor direct.
Dacă la Cordoba, în 2007, Gabriela Oprescu a pus bazele unei asociaţii culturale, astăzi aceeaşi asociaţie, numită "Traian", a devenit un sprijin pentru cei cu probleme.
"Din păcate, cred că una dintre problemele mai dificile este necunoaşterea legislaţiei locale. Cred că oamenii vin şi, neştiind ce trebuie să facă, ajung chiar şi în situaţia de a avea datorii mari la stat, în special cei care vin la lucru în câmp, în agricultură, persoanele care au pierdut locurile de muncă, care ajung în situaţii disperate, şi atunci este normal să fie sprijiniţi să se orienteze şi să obţină ajutorul social.
"Destul de dificil este cu partea educaţională şi de multe ori întâlneşti copii români care nu vorbesc româneşte sau vorbesc foarte puţin.
"Cordoba are o problemă de imagine. Din păcate, sunt foarte multe persoane din România cerşind cu copii pe stradă şi atunci este normal ca imaginea să fie destul de distrusă. Avem destule probleme”, a declarat Gabriela Oprescu.
Românii din Andalusia au cerut la Sevilia sprijinul autorităţilor române pentru acţiunile de păstrare a identităţii culturale şi a tradiţiilor, pentru promovarea unei imagini corecte sau ajutor ecomomic.
În cadrul conferinţei, la care au participat liderii asociaţiilor din sudul Spaniei, care reprezintă aproximativ 130 000 de compatrioţi, secretarul de stat al departamentului pentru românii de pretutindeni a menţionat elaborarea unei strategii naţionale pentru românii din afara ţării, care ar putea oferi mecanisme prin care aceştia să poată participa direct la elaborarea politicilor care îi vizează.
Această strategie este în curs de avizare la diverse instituţii ale statului român si este posibil să fie dată publicităţii în toamna acestui an.