Olimpiada de şah 2010 – la final
Rusia1 la feminin şi Ucraina la masculin sunt noile campioane olimpice la şah.
Articol de Ştefan Baciu, 04 Octombrie 2010, 13:15
Ediţia 2010 a olimpiadelor de şah pe echipe s-a încheiat cu victoria Rusiei 1 la feminin şi cu cea a Ucrainei la masculin. În competi*ia feminină, Rusia 1 a demonstrat că este o superechipă şi că performanţa şahului rusesc nu a dispărut după destrămarea Uniunii Sovietice.
Surorile Kosinţeva, Tatiana şi Nadejda, Alexandra Kosteniuk, Alisa Galiamova şi Valentina Gunina nu au lăsat nicio şansă celorlalte echipe, încheind competiţia cu 11 victorii din tot atâtea meciuri disputate.
După Rusia1 cu 22 puncte, a urmat China, cu 18 puncte şi Georgia cu 16 puncte. Ex-campioana olimpică a fost la egalitate cu alte 5 echipe, însa a intrat în posesia medaliilor de bronz după aplicarea criteriilor de departajare.
România a adunat 15 puncte şi s-a aflat în grupul echipelor clasate pe locurile 9-14, însă, în urma criteriilor de departajare, fetele noastre au încheiat competiia pe un onorabil loc 13.
Dacă în competiţia feminină, cu două runde înainte de final nu se mai punea problema câştigătoarei, în schimb in cea masculină suspansul s-a menţinut până în ultima rundă. Ucraina a devenit lideră după 7 runde şi, până la finalul competiţiei, a reuşit să menţină diferenţa de un punct faţă de urmăritoarea sa, Rusia 1.
Runda finală a fost dramatică. Ucraina a încheiat nedecis meciul cu Israelul, însă Rusia 1 nu a profitat de acest lucru şi a încheiat tot la egalitate meciul cu Spania.
Chiar dacă Vladimir Kramnik, liderul echipei Rusia1, l-a învins pe Alexei Shirov, a fost un spaniol, Ivan Lopez Salgado, care a câştigat la Peter Svidler, spulberându-le ruşilor speranţele de a egala la puncte Ucraina şi eventual de a câştiga titlul olimpic după aplicarea criteriilor de departajare.
După Ucraina, cu 19 puncte şi Rusia 1, cu 18 puncte, pe locul 3 s-a clasat Israelul, cu 17 puncte.
Nisipeanu&co. au refuzat să mai facă deplasarea pentru că federatia nu le-a acordat onorariile în cuantumul solicitat de ei, astfel încât România a lipsit de la acest spectacol al şahului mondial.
Să menţionăm că România, Siria şi Tunisia sunt cele 3 ţări care au fost reprezentate doar de echipe feminine şi că în competiţia masculină au jucat 149 de echipe. Pentru cei care au urmărit desfăşurarea olimpiadei de la Hanty-Mansîsk, gustul amar lăsat de neparticiparea naţionalei masculine a fost îndulcit de partidele unor superjucători precum Carlsen, Topalov, Kramnik, Aronian, Leko sau Shirov.
Trebuie să facem o menţiune specială pentru liderul echipei Ucrainei, Vassily Ivanchuk, care a contribuit decisiv la triumful echipei sale. A pornit cu 6 victorii din 6 partide, apoi a pierdut o partidă, însă a încheiat olimpiada cu 8 puncte din 10 partide, realizând şi cea a doua performanţă ELO rating a olimpiadei, de 2890 de puncte.
Cel mai bun jucător al olimpiadei a fost al doilea jucător al Israelului, Emil Sutovsky, cu 2895 de puncte. Cea mai bună jucătoare a olimpiadei a fost ucraineanca Inna Gaponenko, cu 7,5 puncte din 8 posibile şi o performanţă de 2691 de puncte.