Intervenţia din Afganistan, model pentru problema siriană?
Bruce Riedel de la institutul Brookings spune că intervenţia CIA în Afganistan în anii 1980 este un caz test pentru modul de abordare acum a rebelilor sirieni.
Articol de Doina Saiciuc, 19 Iunie 2013, 13:19
După ce administraţia americană a anunţat că îi va înarma şi antrena pe rebelii sirieni pentru a-l înlătura de la putere pe Bashar al-Assad, la Washington a început să circule întrebarea:vor face Barack Obama şi echipa sa ceea ce trebuie?
Dacă vor face ceea ce trebuie, mişcarea va putea pune capăt unui război civil sîngeros. Dacă nu,ea ar putea conduce la un dezastru.
Bruce Riedel de la institutul Brookings spune că intervenţia CIA în Afganistan în anii 1980 este un caz test pentru modul de abordare acum a rebelilor sirieni.
Ca şi mujahedinii afgani de atunci,rebelii sirieni par incapabili să formeze o organizaţie politică şi militară unită şi nici să ajungă la un consens naţional amplu.
Ca şi mujahedinii afgani, rebelii sirieni au, în mijlocul lor, o semnificativă componentă de extremişti islamişti de linie dură,fundamental opuşi intereselor americane.
Analistul de la Brookings atrage,însă,atenţia că rebelii sirieni au o cauză legitimă care merită sprijinul american.”Problema este ca acest sprijin să fie unul înţelept.”
O lecţie cheie a Afganistanului anilor 1980 este aceea a necesităţii, de la bun început, a clarităţii obiectivului şi misiunii.
Atunci obiectivul a fost de a-i înfrînge pe sovietici prin crearea unei situaţii fără ieşire pentru armata roşie,aşa cum a fost Vietnamul pentru America.
Strategii planului din spatele operaţiunii CIA de a-i sprijini pe mujahedini au dorit să transforme Afganistanul în Viernamul Rusiei.şi,crede analistul american, au reuşit.
După care administraţiile Reagan şi Bush nu au mai ştiut care este pasul următor. Drept care, pînă la urmă, Afganistanul a alunecat în haos.
Ce misiune sprijină înarmarea rebelilor din Siria
Acum se ridică întrebarea:care este misiunea pe care înarmarea rebelilor din Siria o sprijină?
”Este schimbarea de regim sau dezvoltarea unui proces politic în Geneva? Este unirea opoziţiei şi îndepărtarea sa de al Nusra,braţul al Qaeda în Siria? Este înfrîngerea Iranului şi a Hezbollah pentru a induce schimbări de regim dincolo de Siria?Trebuie încă să auzim răspunsurile la aceste întrebări.”
La fel cum sprijinul american pentru rezistenţa afgană a fost construit în jurul unui sprijin puternic din partea unor aliaţi-Pakistan şi Arabia Saudită-în Siria SUA ar avea nevoie,de asemenea,de aliaţi. Rebelii sirieni nu pot fi înarmaţi în absenţa unei baze în apropierea Siriei.
Bruce Riedel este de părere că SUA ar trebui să lucreze, în acest sens, cu Turcia, Iordania, Arabia Saudită, Qatar, ca şi cu Marea Britanie şi Franţa.
Dar nu ar trebui să existe iluzii. ”Armele ar putea încăpea,în cele din urmă, în mîinile al Qaeda, nu doar în Siria, ci şi în Irak, Iordania ca şi în alte ţări.Ele ar putea fi folosite pentru a ucide americani.”
Sigur că există multe diferenţe între Afganistanul anilor 1980 şi Siria de astăzi, dar indiferent de aceasta vor exista consecinţe neaşteptate.
Analistul de la Brookings spune că înarmarea mujahedinilor a fost, în anii 1980 o politică corectă.
Atunci, preşedintelui Ronald Reagan şi directorului CIA din acei ani, William Joseph Casey, nu le-a trecut prin cap vreodată că Afganistanul va deveni o bază pentru jihadişti care vor ataca America.