Grevă generală în Spania
A două grevă generală din acest an este considerată necesară şi utilă de sindicatele spaniole, care au pregătit o mobilizare fără precedent.
14 Noiembrie 2012, 13:27
Transporturi paralizate, fabrici oprite, pieţe goale...dar o prezenţă masivă a poliţiei, în special pe străzile capitalei.
A două greva generală din acest an este necesară şi utilă, cred sindicatele spaniole, care au pregătit o mobilizare fără precedent a societăţii.
Acesta este răspunsul la efectele măsurilor luate de guvern, asigură marile centrale sindicale, care susţin că această criză economică profundă are soluţii diferite.
Cele aplicate de actualul executiv nu fac decât să mărească rata şomajului şi să limiteze dreptul la educaţie gratuită şi la sănătate, cred cele două mari centrale sindicale UGT şi CCOO, care, de această dată, sunt puternic susţinute de alte organizaţii şi, în special de mişcările derivate din platforma indignaţilor, de Asociaţia afectaţilor de ipoteci şi de oamenii de cultură.
Aceştia sunt afectaţi în mod special de majorarea TVA cu 13% în domeniu, o taxă care până la 1 septembrie era de 8% şi a ajuns la 21%.
Nici presa nu stă deoparte, angajaţii RTVE şi ai grupului Prisa, care editează El País şi patronează radio Cadena Ser, au anunţat că susţin revendicările din 14N.
A doua grevă generală din 2012, o premieră în Spania, unde sindicatele nu au organizat mai mult de o grevă de proporţii pe legsilatură, este punctul culminant al expresiei tensiunilor sociale provocate de creşterea şomajului, a reducerilor continue de buget, a politicilor de maximă austeritate şi a evacuărilor din casele ipotecate.
Băncile au anunţat luni că suspendă executările silite pentru doi ani, în cazurile foarte grave, fără să detalieze, însă, situaţiile în care se aplică această măsura.
Sunt aşteptate şi decizile guvernului şi ale opoziţiei, care au consultări pe temă modificării legii ipotecilor, cu scopul de a evita tragediile care în ultimele săptămâni au zguduit societatea spaniolă.
Greva generală de miercuri este o mobilizare a salariaţilor din toate sectoarele, dar sindicatele au făcut apel şi la pensionari şi mai ales la şomeri.
Proba succesului acestei greve va fi prezenţa la cele peste 120 de manifestaţii anunţate în toată ţara. Nici scriitorii sau actorii nu vor sta deoparte şi mulţi dintre ei, între care Almudena Grandes, familia Bardem sau regizorul Pedro Almodovar au participat la pregătirile pentru greva din 14 noiembrie şi la mobilizare, printr-o campanie pe reţelele de socializare şi într-un film de promovare a obiectivelor acestui eveniment.
Sindicatele acuză politicile guvernului spaniol
Politicile guvernului conservator vor distruge modelul social spaniol şi bunăstarea creată în cei aproximativ 35 de ani de democraţie, cu scopul de a trage ţara înapoi, cred sindicaliştii.
Criza a devenit o mare înşelătorie pentru cei mai mulţi dintre cetăţeni, care sunt practic minţiţi că aceasta se agravează, mai afirmă secretarii celor două organizaţii sindicale, Uniunea Generală a Muncitorilor şi Comisiones Obreras.
Greva de miercuri este susţinută şi din Portugalia, Italia, Grecia şi Germania, se afirmă la Madrid, unde sindicaliştii mai au un reproş de făcut lui Mariano Rajoy: acesta a spus în campanie electorală că nu va majora impozitele.
Deşi a recunoscut că a luat măsuri dificile şi deloc plăcute, că a fost nevoit să îşi încalce propriul program electoral, Rajoy nu are, în faţa sindicatelor, nici o scuză.
Acestea îl mai acuza că pleacă prea mult capul în faţa Germaniei şi a sistemului financiar. Băncile sunt salvate cu bani publici, dar tot ele au comis ceea ce organizaţia afectatilor de ipoteci numeşte genocid financiar.
Sinuciderile din ultimele două săptămâni au marcat starea societăţii spaniole, care acuza o agravare a sărăciei şi distrugerea încrederii în revenirea economiei.
Șomajul atinge aproape 6 milioane de persoane, iar previziunile de creştere sunt amânate din ce în ce mai mult. Între timp, la Bruxelles, ministrul Economiei Luis de Guindos a prezentat din nou garanţii că Spania face reformele necesare şi că e pregătită să facă faţă condiţiilor impuse de salvarea băncilor.
Criza imobiliară şi criza financiară au dus la tensiuni sociale şi la proteste zilnice, iar guvernul negociază cu opoziţia pentru schimbarea legilor privind creditele ipotecare. Pentru că au fost acuzaţi de ipocrizie, pentru prima data de când au părăsit guvernarea (noiembrie, 2011), socialiştii au cerut scuze, pe contul de pe Twitter, că nu au modificat legea privind ipotecilor când au avut puterea.