"Duşmanii" lui Vladimir Voronin
Voronin a tunat şi împotriva scutului anti-rachetă, a "imperialiştilor români" care "vor să transforme Republica Moldova într-o zonă de front".
Articol de Mario Balint, Chişinău, 08 Februarie 2010, 20:19
Orice regim autoritar are nevoie de un duşman extern. Imaginea acestuia este cel mai primitiv, dar şi cel mai eficient instrument de care se face uz pentru mobilizarea electoratului debusolat şi este folosit mai ales în condiţiile lipsei unor alternative viabile.
Sentimentul de românofobie a fost exploatat din plin de guvernarea comunistă din ultimii opt ani şi pare că rezervorul nu este încă golit. Liderul comunist Vladimir Voronin a anunţat, la sfârşitul săptămînii, în cadrul unei reuniunii cu circa o mie de membri ai PCRM, "mobilizarea electorală a formaţiunii şi trecerea din apărare strategică în ofensivă decisivă”.
"A venit timpul protestelor şi a acţiunilor”, a spus Voronin, precizând într-un discurs că „PCRM nu rămâne indiferent la actuala guvernare care este formată din criminali ce au un singur scop: să-şi vândă ţara, pămîntul şi poporul”. Voronin a tunat şi împotriva scutului anti-rachetă, a imperialiştilor români care vor să transforme Republica Moldova într-o zonă de front şi a cerut condamnarea politicii României de destabilizarea regională şi crearea unei zone cu atmosferă de război rece. Precum discursul Domniei Sale!
Dar, pe cine este atât de supărat fostul lider suprem de la Chişinău? În primul rând, pe România, evident! În al doilea rînd, pe preşedintele Traian Băsescu. În al treilea rând pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care l-a decorat pe Traian Băsescu, deşi acesta a spus că nu va semna niciodată tratatul de frontieră, iar în al patrulea rînd, pe stânga moldovenescă.
Şi are toate motivele! Fostul deputat comunist, general în rezervă Vladimir Ţurcanu, şi-a achiziţionat un nou partid de stânga la care au aderat încă 4 deputaţi comunişti. Aşadar, noua sesiune parlamentară, care va începe joi, la Chişinău, va găsi PCRM cu doar 43 de deputaţi, din cei 48 intraţi pe listă. 5 dintre aceştia sunt acum lideri la vârf ai Partidului Moldova Unită-Edinaia Moldova, care, în congresul de sîmbătă a decis să se constituie într-o alternativă la PCRM.
O stângă modernă, aşadar, despre care, comentatorii spun că ar fi luat naştere cu ajutorul partidului moscovit cu acelaşi nume, Edinaia Rossia, al premierului Vladimir Putin! Este firesc, în aceste condiţii, ca fostul protejat al Moscovei să se supere pe toată lumea şi să-şi simtă ameninţată integritatea. Mai ales după ce Procuratura de la Chişinău a început să-i dea târcoale!
Un nou partid de stînga pe eşicherul politic din Moldova ar trebui să îngrijoreze forţele de dreapta grupate în AIE. Surprinzător, PMU îi poate pica bine premierului Vlad Filat şi partidului său, Liberal Democrat. Dacă MU se plasează între PCRM şi PD, atunci, există probabilitatea ca noua formaţiune politică să rupă voturi şi de la Vladimir Voronin şi de la aliatul Marian Lupu, liderul PD, slăbind formaţiunea democrată în contextul viitoarelor alegeri anticipate.
Oricum, după gerul din această iarnă, se aşteaptă o primăvară fierbinte la Chişinău.