Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Congresul extraordinar al PSD

Program de guvernare, modificări ale statutului, rezoluție de necolaborare cu PD-L

Congresul extraordinar al PSD
Congresul PSD. Foto: Agerpres.

Articol de Amalia Bojescu, 16 Octombrie 2010, 20:34

Congresul extraordinar al PSD s-a încheiat sâmbătă la Bucureşti cu adoptarea, în unanimitate, a unei rezoluţii în care se afirmă că PSD se obligă să nu colaboreze "în nicio formă cu cei care guvernează acum ţara".

De asemenea PSD se angajează să continue procesul de modernizare pentru propriile structuri şi să impună standarde mai înalte de moralitate, de profesionalism, tocmai pentru a fi mai aproape de susţinătorii săi.

'' În situaţia de criză economică şi socială fără precedent prin care trece ţara, cauzată de corupţia, incompetenţa şi comportamentul clientelar al Partidului Democrat Liberal şi al lui Traian Băsescu, PSD se obligă să nu colaboreze în nicio formă cu cei care guvernează acum ţara".

Potrivit documentului, PSD va continua să dialogheze, să coopereze cu toate celelalte partide şi forţe democratice din România, fără să abdice de la principiile şi valorile social-democrate.


Congresul PSD a aprobat programul intitulat "România corectă, România socială", prin care se angajează, încă din prima zi de de guvernare, să refacă salariile bugetarilor şi să blocheze legea pensiilor. '' programul România corectă, România socială este un program credibil, realist şi sustenabil, este o adevărată agendă pentru România'', declara preşedintele PSD, Victor Ponta.

Program cu 100 de soluţii

Programul a fost comasat în 100 de soluţii, grupate în măsuri care vor fi aplicate în prima zi, în prima lună și în primul an de la instalarea la guvernare.

Pentru prima zi de guvernare, PSD se angajează la aplicarea a şase măsuri: revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu 25%, anularea noilor metode de recalculare a pensiilor militarilor prin blocarea aplicării legii unitare a pensiilor, anularea impozitării pensiilor mici, îngheţarea cheltuielilor materiale la utilităţi şi plafonarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii la 50% faţă de anul trecut, eliminarea obligaţiei de plată a contribuţiilor sociale pentru persoanele angajate cu drepturi de autor dar și începerea auditului financiar al guvernului Boc.



PSD se angajează, pentru primul an de guvernare, să introducă sistemul diferenţiat de impozitare, pentru care propune două variante de lucru.

Prima variantă este impozitarea în patru trepte: 0% pentru veniturile de până la 1000 lei, 15% pentru veniturile sub 4500 lei, 25% pentru veniturile între 4500 şi 10000 lei şi 35% pentru veniturile de peste 9000 lei.


A doua variantă de impozitare propusă de PSD este în trei trepte: 8% pentru veniturile până la 1000 lei, 12% pentru cele între 1000 şi 4500 lei, şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4500 lei.


Noul statut al partidului


Cei aproximativ 5000 de delegaţi au votat în unanimitate şi noul statut al partidului.

Principalele modificări se referă la alegerea preşedintelui partidului prin votul tuturor membrilor, desemnarea în mod similar a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, creşterea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18.

Pe lângă opt vicepreşedinţi aleşi ca reprezentanţi ai regiunilor de dezvoltare, alţi şapte vor fi aleşi, fără domenii, în ordinea voturilor obţinute la congres.


Lor li se vor adăuga alţi trei vicepreşedinţi nealeşi de congres, aceştia fiind preşedinţii primelor trei organizaţii judeţene cu rezultatele cele mai bune obţinute la alegerile locale şi/sau parlamentare desfăşurate până la momentul congresului respectiv.


O altă modificare agreată a fost cea propusă de Victor Ponta, de organizare în fiecare toamnă a unui Consiliu Naţional în care conducerea centrală să prezinte rapoarte de activitate.


De asemenea, la consiliul anual preşedintele poate cere un vot de încredere, lipsa acestuia ducând la demiterea întregii echipe de conducere care formează Biroul Permanent Naţional şi organizarea, în scurt timp, a unui congres extraordinar pentru alegeri interne.

Reprezentanţi ai sindicatelor şi ai altor partide, invitaţi la congres

Congresului PSD a beneficiat şi de prezenţa reprezentanţilor PC, UDMR, PNL, PNŢCD, PRM, dar şi de cei ai sindicatelor.

PSD a vrut astfel să-şi asigure sprijn pentru înlăturarea cabinetului Boc prin moţiunea de cenzură ce va fi depusă săptămâna viitoare.

Mesajele transmise au fost de unitate şi solidaritate. Un astfel de mesaj a venit din partea vicepreşedintelui UDMR Verestoy Attila, care a spus cã, deşi prioritãţile partidelor sunt diferite, ele nu sunt antagonice, ci complementare.


'' Credeţi-mă, nu se bat cap în cap, celebra învăţare a unor materii în limba maternă şi ştiinţa pe care o obţii învăţând-o bine, simţind-o în inima ta. Dimpotrivã, aceste lucruri sunt complementare, cum sunt complementare şi acea nevoie de solidaritate de care simţim cu toţii câtã nevoie este acum în aceastã ţară.'', declara liderul UDMR.

Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a salutat prezenţa la congresul PSD a reprezentantului UDMR, precizând că în aceste momente grele pentru România este nevoie de solidaritate, iar cel mai bun moment pentru a se vedea acest lucru este la votul moţiunii de cenzură.

'' Avem nevoie de un sprijin cât mai mare din partea tuturor parlamentarilor pentru ca aceastã moţiune să treacă şi apelul meu nu este un demers politic, nu cer niciunui coleg parlamentar să voteze pentru PSD, pentru PNL, pentru PDL, pentru UDMR, pentru cine doriţi dvs, le cer tuturor colegilor noştri să voteze pentru România'', a afirmat vicepreşedintele PNL.

Şi reprezentanţii sindicatelor au pledat pentru unitate şi au anunţat că în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură vor fi organizate în toată ţara acţiuni de protest.


Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu: '' Vom fi la guvern, pe străzile capitalei şi la parlament cu zecile de mii, iar milioanele de salariaţi de acasă vor întrerupe voluntar activitatea.

Atunci când dvs. veţi dezbate şi veţi vota moţiunea de cenzurã în parlament, noi, cei de afară, vom ridica pumnul ameninţător şi vom striga într-un singur glas: "demisia".

PSD este pregătit pentru moţiune

Preşedintele PSD Victor Ponta spune că social-democraţii sunt pregătiţi pentru confruntarea din parlament şi apreciază sprijinul dat atât de parlamentarii din opoziţie, cât şi de sindicate.


'' Ne vom bate până la ultimul vot, pânã la ultima picãturã de emoţie şi de efort ca oamenii care aşteaptã acest rezultat din partea noastrã sã nu fie dezamãgiþi şi sã dea Dumnezeu în seara moţiunii de cenzurã sã aplaudaţi în acelaşi fel alãturi de toţi românii care vor sã scape de acest guvern ticãlos'', a spus Victor Ponta.

Liderul PSD Victor Ponta a făcut şi un apel ca în ziua dezbaterii moţiunii cetăţenii să facă grevă generală şi să protesteze în stradă.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Adrian Nãstase a afirmat, de la tribuna Congresului extraordinar al PSD, că moţiunea de cenzură, care va fi depusă în Parlament, are şanse să treacă, susţinând că 'Guvernul Boc nu mai are niciun fel de limită'.

"Stimate popor pesedist"


Un invitat aparte la Congresul PSD a fost primarul general al capitalei, Sorin Oprescu .

El s-a adresat delegaţilor cu sintagma "stimate popor pesedist", apreciind că invitarea sa la reuniune este un gest "de civilizaţie, de înţelepciune politică şi de prietenie".

Oprescu a afirmat că PSD reprezintã un puternic electorat şi niciodată nu o să se dezică de originile sale social-democrate.

"Unii vor comenta prezenţa mea aici, dar eu mă bucur că am această şansă.

Sunt conştient că multe voturi le-am obţinut din partea electoratului de stânga şi am credinţa că forţa politică care se numeşte PSD poate impune o direcţie şi o viziune pentru dezvoltarea acestei ţãri", a mai afirmat Sorin Oprescu.

"Mai bine sărac şi cinstit, decât bogat şi hoţ" a spus Ion Iliescu

Ultimul cuvânt i-a aparţinut preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Acesta le-a transmis social-democraţilor că trebuie să vină la guvernare cu un mesaj clar şi cu oameni de calitate.


El l-a completat pe liderul social-democraţilor Victor Ponta, care a amintit de numele fostului şef al statului când a pledat pentru cinste , adăugând că partidul trebuie să ridice din sărăcie întreaga societate, nu doar pe unii.


''Nu-s apărătorul sărăciei, aşa cum tot spune Ponta, şi nu am pledat pentru sărăcirea tuturor. Dar mai bine sărac şi cinstit, decât bogat şi hoţ. Noi trebuie să scăpăm de hoţii care se îmbogăţesc, să promovăm cinstea, că prin muncă cinstită, calificată, cu minte limpede, cu inteligenţă, să ridicăm din sărăcie întreaga societate, nu doar pe unii care huzuresc pe sărăcia celorlalţi '', a subliniat Ion Iliescu.


El le-a atras atenţia liderilor social-democraţi că este nevoie ca partidul să pregătească echipe de profesionişti, pentru ca atunci când PSD va ajunge la guvernare, afirmaţiile făcute ''să nu fie doar vorbe goale''.


La solicitarea lui Ion Iliescu, a fost transmis un mesaj de solidaritate cu învăţătoarea Cristina Anghel, care se află în greva foamei. Social-democraţii se angajează că vor face toate demersurile parlamentare şi politice pentru rezolvarea situaţiei acesteia.

''Propun sã-i transmitem un mesaj profesoarei Cristiana Anghel, aflată de 55 de zile în greva foamei. Avem rugămintea să înceteze greva foamei care îi pune viaţa în pericol. Dar adresându-i această rugãminte, să ne angajăm că noi, ca partid, preluăm greva dânsei şi vom face toate demersurile pe linie parlamentarã şi politicã pentru ca ceea ce şi-a propus domnia sa şi ceea ce aşteaptã toţi sã capete rezolvarea necesară.

"Îi rugãm şi îi mandatăm pe cei de la Olt şi Caracal să-i facă o vizită şi să-i transmită mesajul nostru şi mulţumirile pentru actul său de curaj'', a adăugat Ion Iliescu.

PSD nu participă la consultările de la Cotroceni
Politică 11 Octombrie 2010, 11:56

PSD nu participă la consultările de la Cotroceni

Liderul PSD Victor Ponta a anunţat că partidul său nu va participa la consultările cu şeful statului din cauză că invitaţia a...

PSD nu participă la consultările de la Cotroceni
Echipa #antidrog a #RRA, din nou la datorie în lupta cu drogurile
Analize 27 Iunie 2024, 20:37

Echipa #antidrog a #RRA, din nou la datorie în lupta cu drogurile

În prima emisiunea RRA a zilei de vineri, invitată este Patricia Andreea Miclea, președinta Consiliului Județean al Elevilor...

Echipa #antidrog a #RRA, din nou la datorie în lupta cu drogurile
Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA
Analize 14 Decembrie 2022, 11:40

Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA

Oamenii de ştiinţă americani au anunţat marţi o reuşită istorică în domeniul fuziunii nucleare: pentru prima dată, ei au...

Ce este fuziunea nucleară? AFP a centralizat explicaţii detaliate după reuşita istorică anunţată în SUA
Alegerile din Republica Moldova
Analize 21 Octombrie 2019, 20:14

Alegerile din Republica Moldova

Invitat, Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova.

Alegerile din Republica Moldova
Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Analize 23 August 2019, 13:45

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov

Moscova publică protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov
Dilemele lui Erdoğan
Analize 18 Iunie 2019, 14:17

Dilemele lui Erdoğan

Dilemele lui Erdoğan
Analize 15 Iunie 2019, 09:22

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova
 T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"
Analize 10 Mai 2019, 09:25

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"

"Summitul şi Declaraţia de la Sibiu" - comentariile lui Titus Corlăţean, Teodor Baconschi și Andrei Ţărnea, la RRA.

T. Corlăţean, T. Baconschi și A. Țărnea despre "Summitul de la Sibiu"