China a întărit prezenţa militară la graniţa cu Coreea de Nord
Imaginile prin satelit colectate de americani arată că Phenianul îşi mobilizează forţele balistice iar marina chineză a făcut exerciţii cu nave de război în Marea Galbenă.
Articol de Doina Saiciuc, 04 Aprilie 2013, 13:31
Rapoarte americane din peninsula coreeană relevă faptul că Armata de Eliberare a Poporului Chinez şi-a consolidat prezenţa, în stare de înaltă alertă, în partea de nord-est a ţării, în urma ameninţărilor nord-coreene şi a declaraţiei regimului de la Phenian de "stare de război".
Potrivit oficialilor americani, China şi-a escaladat mobilizarea militară, inclusiv cu avioane de război, încă de la mijlocul lunii martie, în aria de graniţă cu Coreea de Nord.
Imaginile prin satelit colectate de americani arată că Phenianul îşi mobilizează, între timp, forţele balistice iar marina chineză a făcut exerciţii în Marea Galbenă cu nave de război, într-o aparentă susţinere a Coreei de Nord, înfuriată, cum se ştie, de exerciţiile militare comune americano-sud coreene, ce vor continua, de altfel, pe întreg parcursul lunii aprilie.
Nu se aşteaptă o provocare militară a Coreei de Nord împotriva Coreei de Sud atâta vreme cît au loc exerciţiile militare americano-sud-coreene, dar există semnale că Phenianul va efectua un test cu noile sale rachete mobile KN-08 şi Musudan.
Oficialii americani arată că au fost detectate pregătiri în acest sens.
Activităţile armatei chineze în apropierea Coreei de Nord au fost detectate în provincia Jilin, iar serviciile de informaţii arătau la 19 martie că forţele militare chineze au primit ordin de alertă "nivel 1", cel mai înalt nivel de alertă.
Au fost detectate mişcări de vehicule blindate grele, inclusiv tancuri, în apropierea râului Yalu, care separă China de Coreea de Nord.
Experţii americani cred că aceste mişcări sunt legate de escaladarea tensiunilor în peninsula coreeană.
Avioane ale forţei aeriene a armatei chineze, potrivit oficialilor americani, avioane de luptă, au fost auzite şi văzute la mai multe locaţii de graniţă în China.
Relaţie strânsă între armata chineză şi cea nord-coreeană
Forţele chineze de graniţă au reacţionat la un eveniment necunoscut din Coreea de Nord, la 21 martie, eveniment care a implicat avioane de luptă chinezeşti care au survolat aria Siniju.
Oficialii americani spun că activităţile militare chineze par să fie determinate de îngrijorările privind un nou conflict între Coreea de Nord, pe de-o parte, şi Coreea de Sud şi SUA pe de cealaltă parte.
Ultima oară cînd forţele chineze au sprijinit Phenianul a fost în timpul războiului coreean, între 1950-1953, cînd mii de aşa numiţi "voluntari" chinezi au intrat în sudul peninsulei.
De altfel, purtătorii de cuvânt ai armatei chineze se referă, în mod frecvent, la relaţia cu armata poporului nord-coreean ca la o relaţie "tot atît de strînsă cum sunt buzele şi dinţii."
Alte informaţii culese din China relevă faptul că escaladarea tensiunilor a condus la disfuncţionalităţi ale comerţului dintre China şi Coreea de Nord de-a lungul graniţei dintre cele două ţări.
Un semnal în acest sens este un raport pe internet al unui restaurant din Dandong, un oraş de graniţă din China, care spune că relaţiile comerciale dintre cele două ţări au fost întrerupte după testul nuclear subteran de la 12 februarie al Coreei de Nord.
Din acel moment a devenit mai dificil ca produsele din Coreea de Nord să ajungă în China din cauză că Biroul nord-coreean al Vămilor a fost în mod frecvent închis ca urmare a sporirii inspecţiilor chinezeşti asupra produselor venite din Coreea de Nord.
Atât oficiali cât şi analişti americani spun că temporizarea comerţului dintre cele două ţări ar putea fi un semnal al dezaprobării de către Beijing a testului nuclear nord coreean.
Pe de altă parte, potrivit Reuters, China a întrerupt în februarie, pentru prima dată de la începutul anului 2007, exportul de petrol crud către Coreea de Nord.
Semnalele sunt mixte, totuşi, pentru că, de pildă, guvernul provinciei chinezeşti Jilin a anunţat nu mai departe de 27 martie, că va moderniza legăturile de cale ferată cu Coreea de Nord pentru a consolida legăturile transfrontaliere economice şi comerciale.
Soldaţii nord-coreeni au primit rezerve de alimente din ajutoarele destinate populaţiei
Alte informaţii din regiune vorbesc despre faptul că în oraşele din partea de nord a Coreei de Nord a fost impusă starea de alertă de luptă şi au fost desfăşurate exerciţii de evacuare.
Ele au avut loc în intervale de trei până la cinci zile, timp în care au fost întrerupte curentul electric şi sursele de apă.
Oficiali americani spun că cetăţenii chinezi de la graniţa cu Coreea de Nord au auzit sirene de raiduri aeriene.
Aceiaşi oficiali americani cred că principala îngrijorare a Beijingului cu privire la regimul clientelar comunist de la Phenian este un colaps al ordinii care ar conduce la un masiv flux de refugiaţi nord-coreeni în China.
Informaţii culese din interiorul Coreei de Nord relevă că soldaţii nord coreeni au primit rezerve de pâine, supe instant, cârnaţi, lapte şi peşte uscat care par să fie ajutoare ale ONU pentru populaţia civilă a Coreei de Nord,a jutoare care, se pare, nu ajung mai niciodată la aceasta..