Atac nuclear "promis de o lună"
Foreign Policy a făcut cronologia ameninţărilor asupra "imperialiştilor americani" făcute de Coreea de Nord în ultima lună.
10 Aprilie 2013, 12:37
"Foreign Policy" a făcut o cronologie a ameninţărilor pe care le-a făcut conducătorul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-Un, în ultima lună de zile.
Revista a inventariat mai mult de 20 de avertismente date de liderul nord-coreean, Kim Jong-Un.
La începutului lunii martie, Kim Jong-Un, a spus că a invalidat armistiţiul care a pus capăt Războiului Coreean din 1953 şi a ameninţat că va ataca SUA cu "bombe nucleare mai uşoare şi mai mici", notează blogul revistei Foreign Policy.
De asemenea, Coreea de Nord a susţinut că a "suspendat telefonul roşu" care asigura comunicaţiile militare între Nord şi Sud, apoi că a tăiat "orice fel de comunicare între armata din cele două zone".
După ameninţările făcute de urmaşul lui Kim Jong-il, SUA şi Coreea de Sud au început să facă exerciţii militare în zonă, în timp ce sud-coreeni obişnuiţi îşi vedeau de viaţă ca şi când nicio ameninţare nu venea din partea de Nord, mai observă Foreign Policy în publicaţiile străine.
După ce şi-a catalogat inamicii drept "avizi după război", liderul de la Phenian a spus apoi că a revocat toate acordurile de neagresiune încheiate între Nord şi Sud.
În ciuda ameninţărilor făcute de Coreea de Nord, Consiliul de Securitate ONU i-a impus sancţiuni financiare ca reacţie la al treilea test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, ambasadorul american la Naţiunile Unite, Susan Rice, spunând că "sfidarea comunităţii internaţionale îi va costa scump pe liderii nord-coreeni".
În replică, nord-coreenii şi-au rezervat dreptul de a lansat un atac nuclear, cu toate că China făcea apel la calm şi îndemna atât Coreea de Nord, cât şi SUA şi Coreea de Sud să evite şi să ţină sub control tensiunea din Peninsula Coreeană.
Ameninţările făcute de la Phenian au lăsat rece lideriiameninţaţi
Liderii din întreaga lumea păreau neimpresionaţi de ameninţările şi promisiunile făcute de Kim Jong-Un, mai notează Foreign Policy, ceea ce l-a facut pe tânărul conducător să repete de mai multe ori că a întrerupt comunicaţiile cu sud-coreenii şi că e gata să distrugă o insulă din zonă.
Militarii nord-coreeni sunt pregătiţi să intre în război, aşteptând semnalul de la Comandantul Suprem, Kim Jong-Un. Soldaţii au şi un slogan: "Anihilaţi agresorii imperialişti americani, duşmanii coreenilor!".
Acest lucru în timp ce în întreaga republică se fredona cântecul "Conducătorule, dă-ne ordinul tău".
Kim Jong-Un, insistând că intenţiile sale sunt serioase, a anunţat că atât armata, cât şi civilii sunt pregătiţi să reacţioneze şi s-au făcut şi exerciţii militare şi zboruri de antrenament.
Regimul comunist nord-coreean s-a simţit ameninţat de exerciţiile militare aeriene ale SUA pe teritoriul Coreei de Sud şi a dat ordin să se pregătească atacuri cu rachete strategice împotriva continentului american şi a bazelor Statelor Unite în Pacific.
Potrivit liderului lor, forţele nord-coreene "trebuie să lovească fără milă continentul american, bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud".
Kim Jong-Un a închis al doilea "fir roşu"
Pentru a-i intimida pe americani, pe un site semi-oficial al nord-coreenilor, a fost postat un videoclip numit "Un război scurt de trei zile" în care povestitorul susţinea că în urma unui atac Coreea de Sud va fi cucerită iar americanii vor fi luaţi ostatici.
După mai bine de două săptămâni de când liderul nord-coreean a lansat ameninţările, anunţa că a rupt ultimul "fir roşu" cu Seulul: un complex industrial din nord, unde sunt angajaţi sute de sud-coreeni.
Pentru prima dată din 2009, Coreea de Nord a închis graniţa şi i-a împiedicat pe muncitori să ajungă în zona industrială Kaesong.
La fix o lună după ce şi-a anunţat intenţiile nemiloase faţă de americani, săptămâna trecută, Coreea de Nord a întărit ideea că armata are aprobarea "finală" pentru a ataca SUA, inclusiv cu arme nucleare.
Asta în timp ce în presa locală autorităţile spuneau că vor reunificare, pace şi prosperitate în Peninsula Coreeană.