Americanii se opun unei acţiuni militare privind Iranul
Sondajele de opinie arată că americanii favorizează diplomaţia mai curând decât o acţiune militară împotriva Iranului,în proporţie de 4 la 1 şi că numai 8% dintre ei sunt gata să accepte un Iran nuclear.
23 Iulie 2012, 13:25
Dacă, însă, administraţia Obama a sperat ca spectrul embargoului petrolier şi sancţiunile bancare din ce în ce mai restrictive să forţeze Iranul, în cele din urmă, să pună capăt activităţilor de îmbogăţire a uraniului,aceasta nu s-a întîmplat şi nici nu există perspectiva ca Iranul să o facă în curând.
Drept care Congresul SUA face presiuni pentru măsuri mai dure, care să afecteze decisiv economia Iranului.
Un grup bipartizan de membri ai Congresului a început elaborarea unui proiect de lege care să împiedice Iranul să-şi exporte produsele şi să-şi asigure asistenţă financiară străină.
Între timp, grupuri dinafara Congresului, ca cel aşa numit Foreign Policy Initiative (Iniţiativa de Politică Externă) escaladează presiunile pentru lovituri militare preventive împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului.
Într-un document recent, analiştii politici neoconservatori Jamie Fly şi William Kristol pledează pe lîngă Congres să adopte o Autorizaţie de Folosire a Forţei Militare împotriva Iranului pentru a conferi credibilitate ameninţărilor proferate de SUA privind o acţiune directă.
Pe tot acest fond se menţin în SUA o susţinere puternică pentru sancţiuni şi o largă opoziţie faţă de folosirea forţei militare.
Stewart Patrick de la Consiliul pentru Relaţii Externe din Washington arată că o nouă analiză a Consiliului şi a Programului pentru Atitudini Politice Internaţionale privind opinia americanilor şi cea globală în legătură cu proliferarea nucleară relevă aspecte interesante pe marginea celor mai iminente ameninţări pentru pacea mondială şi securitatea internaţională.
Iranul, "o ameninţare pentru securitatea SUA"
Studiul demonstrează că o largă majoritate a americanilor crede că Iranul urmăreşte obţinerea de arme nucleare şi că ridică o serioasă ameninţare pentru securitatea naţională a SUA.
Ei se îndoiesc că un Iran înarmat nuclear ar putea fi descurajat de la a ataca Israelul.
Altfel spus, americanii se îndoiesc că Teheranul s-ar putea comporta raţional.
Asemenea anxietăţi sunt împărtăşite şi de opinia publică europeană, dar cu o mai mică majoritate.
Analistul de la Consiliul pentru Relaţii Externe spune că, în mod surprinzător, nivelul de îngrijorare privind un Iran înarmat nuclear variază semnificativ de-a lungul lumii arabe.
În statul regional rival al Iranului, Arabia Saudită, numai 45% dintre respondenţi consideră perspectiva existenţei unei bombe nucleare iraniene drept o dezvoltare negativă, în vreme ce în Iordania 70% din populaţie crede acest lucru.
Cert este că americanii optează pentru sancţiuni mai curînd decît pentru forţa militară.
O treime dintre ei favorizează impunerea de sancţiuni Iranului în vreme ce numai 13% susţin acţiunea militară.
Atunci,însă, cînd forţa militară este descrisă ca ultimă opţiune,sprijinul american pentru acţiunea militară este mai mare.
În faţa unui scenariu care prezintă două opţiuni- "acţiunea militară împotriva Iranului" sau "acceptarea faptului că Iranul ar putea obţine arme nucleare",49% dintre americani şi 42% dintre europeni aleg forţa militară.
Americani nu sunt de acord cu o lovitură militară împotriva Iranului
Un sondaj de opinie din martie 2012 arată că majoritatea americanilor nu ar dori o lovitură militară israeliană împotriva Iranului.
24% dintre americani ar fi de acord cu o lovitură israeliană în vreme ce 69% vor continuarea negocierilor cu Iranul.
Numai 14% dintre americani cred că guvernul SUA ar trebui să încurajeze un atac israelian împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului.80% în schimb cred că America ar trebui să rămînă fie neutră(46 de procente)sau să descurajeze în mod activ un asemenea atac unilateral.
Stewart Patrick comentează că dorinţa ca America să rămînă ”neutră” ar putea include o serie întreagă de motivaţii, între care aceea ca Israelul să facă munca murdară fără să implice SUA.
Pe de altă parte trei sferturi dintre americani preferă ca SUA să se ocupe de problema Iran prin Consiliul de Securitate.
Într-un sondaj public din martie 2012 condus de catedra Sadat Chair a Universităţii Maryland,74% dintre cei intervievaţi spun că preferă ca acţiunea în ce priveşte Iranul să fie condusă prin Consiliul de Securitate,în vreme ce numai 20% dintre americani ar prefera ca America să acţioneze prin ea însăşi.