America se pregăteşte de alegeri
Nici republicanii, nici democraţii nu sunt evaluaţi pozitiv de către public. Majoritatea analiştilor cred că în aceste momente dezamăgirea este cel mai puternic sentiment al electoratului.
29 Octombrie 2010, 18:51
Furia, este unul din cele mai frecvente cuvinte pentru a descrie starea electoratului american în acest an.
Dar un singur cuvânt, spun experţii, nu ajunge pentru a descrie exact sentimentele exprimate de alegători pe străzi, în centrele comunităţilor în care trăiesc sau la mitingurile de campanie.
Alături de furie, există teamă, îngrijorare, nervozitate, dezamăgire, anxietate.
Impactul va fi simţit marţi când republicanii se aşteaptă la mari victorii în urma imensei insatisfacţii privind status quo-ul în care se află ţara.
Privind harta curselor electorale în ultimele zile de campanie devine clar cât s-au schimbat opiniile într-o ţară afectată de recesiune în numai doi ani de zile de când preşedintele Obama a fost ales datorită mesajului său de speranţă şi schimbare.
Sentimente mult mai sumbre invadează acum electoratul, nu numai din cauza impactului economic imediat care a lovit aproape fiecare familie ci, mai ales, din cauza temerilor că s-ar putea să dureze ani pentru ca fiecare, de la familia obişnuită, la guvernul federal să se redreseze.
Alegătorii, dezamăgiţi de oamenii politici
Analiştii previn, însă, că cei care vor câştiga alegerile pentru Congres de la 2 noiembrie se vor afla într-o poziţie prea puţin comfortabilă.
Insatisfacţia publicului faţă de republicani este şi ea profundă, iar alegătorii au aşteptări contradictorii în legătură cu ce ar trebui să se întâmple în următorii doi ani.
Politicienii din ambele partide vor rămâne sub un scrutin foarte atent al publicului.
Mulţi cred că guvernul federal a abandonat clasa de mijloc.
La dreapta eşichierului politic, mulţi văd politicile preşedintelui Obama ca îndreptîndu-se către socialism.
La stânga lui, mulţi consideră conservatorismul unora dintre candidaţii susţinuţi de mişcarea "tea party" ca fiind extrem, mult dincolo de curentul principal.
Majoritatea analiştilor cred că în aceste momente dezamăgirea este cel mai puternic sentiment al electoratului ca întreg.
Încrederea în guvern este în cădere liberă iar evaluările privind performanţele Congresului sunt tot atât de negative cum au fost în ultimii 20 de ani. Nici republicanii, nici democraţii nu sunt evaluaţi pozitiv de către public.
Acestea vor fi provocările pentru politicieni după 2 noiembrie când vor încerca să guverneze o populaţie mai divizată, probabil, ca niciodată.