Alegerile din Republica Moldova
Invitat, Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova.
Articol de Simina Botar, 21 Octombrie 2019, 20:14
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 octombrie, ora 19:10) - Realizator: Simina Botar -
Realizator: Bună seara. Ieri au avut loc în Republica Moldova alegeri locale; după primul tur, Partidul Democrat din Moldova al fostului premier Pavel Filip a obținut 191 de mandate de primar, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, al președintelui Igor Dodon, a câștigat primăriile din 124 de comune, municipii, orașe; pe locul al treilea s-a situat blocul ACUM al prim ministrului Maia Sandu care a fost declarat câștigător a 84 de fotolii de primar. Acesta este subiectul zilei; invitat este domnul Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova. Bună seara, domnule Tăbârţă.
Ion Tăbârţă: Bună seara.
Realizator: Dle Tăbârţă, noi am expus cifrele. Cum le analizați dumneavoastră? Există vreo surpriză?
Ion Tăbârţă: Surprize sunt doar relative. Desigur, miezul acesor alegeri a fost în municipiul Chișinău ca și tot timpul la alegerile locale; principalele concluzii pe care le tragem după acest prim scrutin al alegerilor locale este că, în general, scrutinul electoral din Republica Moldova s-a întors în logica normalităţii democratice, după acele derapaje antidemocratice din perioada de guvernare a Partidului Democrat şi al doilea context inedit este că au avut loc în condițiile unei coaliții nefirești pentru Republica Moldova; ne referim aici desigur la cei doi poli geopolitici, PSRM şi Blocul ACUM.
Realizator: Exact asta vroiam să vă întreb, ce influență a avut tipul de coaliție care este la guvernare acum la Chișinău?
Ion Tăbârţă: A avut, dar nu pot să zic într-atât de semnificativ, anume acest nou context venea cu cele mai multe întrebări și suspsns pentru acest scrutin; dacă să luăm în comparație, vedem că Partidul Democrat, fostul partid de guvernământ, este încă în continuare destul de tare în structurile din teritoriu, Partidul Socialiştilor este într-o anumită ascensiune, dar nu într-o ascensiune cum se încerca de a inocula în societate că ei lejer pot forma o coaliție de guvernare în cazul unui scrutin parlamentar anticipat şi vedem dreapta politică, care este destul de fărâmiţată, vedem Blocul ACUM care este în preferințele electoratului de dreapta pe primul loc, însă oricum nu mai avem o susținere într-atât de mare pe care era estimat şi avem, surprinzător, două partide de dreapta care au fost în precedentele guvernări./apuscasu/gpodea/ Mă refer aici la PLDM, care încă se menţine în preferinţele electoratului din teritoriu, şi, desigur, Partidul Liberal, în municipiul Chişinău, care s-a demonstrat, prin persoana domnului Dorin Chirtoacă, fostul primar municipal al municipiul Chişinău, principalul partid unionist din Republica Moldova.
Realizator: Cum credeți că va decurge campania pentru turul doi al alegerilor pentru Chișinău?
Ion Tăbârţă: Dacă o să ne uităm în comparaţie cu precedentul scrutin, nu cel din 2015, dar cel din 2018, în care s-au întâlnit exact aceiași doi candidaţi, mă refer aici la domnul Ceban şi domnul Năstase, rezultatul primului tur, practic, îl repetă identic pe cel al primului tur de anul trecut. Este de așteptat că practic se va repeta şi cel de-al doilea tur, adică dl Năstase porneşte totuşi uşor favorit pentru cel de-al doilea tur, însă diferenţa este că atunci totuşi am avut o campanie bazată pe foarte multă retorică geopolitică, pe multe atacuri la persoană. Din acest punct de vedere, anul acesta este de aşteptat că va fi o campanie mult mai civilizată, mult mai domoală, reieşind din faptul că cele două componente - Blocul ACUM și PSRM - au un acord politic între ele dar aspectele geopolitice ale votului structural oricum vor persista și ele vor fi cele decisive în preferinţele electoratului, care se vor decide de fapt soarta acestui scrutin.
Realizator: Deci nu vă așteptați la surprize de la turul doi?
Ion Tăbârţă: Nu. Nu mă aştept, dar nu le putem exclude, pentru că într-adevăr dl Ceban a avut o campanie electorală foarte, foarte bună și el a încercat la maximum să excludă aspectele geopolitice din campania sa. Dl Dodon, președintele, nu a ieșit în faţă, practic domnul Ceban de fapt a încercat să miște dinspre dreapta. El, din retorica lui practic, dar nu practic lipsind cu desăvârşire tezele antiromâne care sunt caracteristice acestui partid. Dar de fapt în general toată prestaţia domnului Ceban se explică prin lipsa acestor teze antiromâneşti.
Realizator: Echilibru. Vă mulțumesc foarte mult. Invitat la "Subiectul zilei" la Radio România Actualități în această seară, domnul Ion Tăbârță, analist politic din Republica Moldova