Universitatea Navarra din Spania, un pas spre viitor
Centrul de Cercetare Medicală Aplicată din cadrul Universităţii Navarra, din Pamplona, poate fi descris, în câteva cuvinte, ca un uriaş laborator care îşi păstrează informaţia în congelatoare.
25 Octombrie 2010, 19:12
Centrul de Cercetare Medicală Aplicată din cadrul Universităţii Navarra din Pamplona are patru linii de investigaţie şi ar putea fi descris, în câteva cuvinte, ca un uriaş laborator ce îşi păstrează informaţia în congelatoare.
Ţesuturi, mostre de tumori şi sânge, dar în special molecule şi substanţe care se vor transforma cu timpul în tratamente în oncologie, neurologie, boli cardiovasculare şi terapie genetică şi hepatică.
Motivul este simplu şi clar. Este vorba despre bolile care au cea mai mare incidenţă în societăţile dezvoltate şi care produc cele mai multe decese.
Primele două medicamente, din cele 46 de patente aprobate, produse în Centrul CIMA din Pamplona ar putea ajunge pe piaţă, cu puţin noroc, peste doi ani şi vor fi utilizate în tratamentul sclerodermei, o boală fără leac, în prezent, care afectează pielea şi, treptat, organele vitale.
Al doilea medicament va fi destinat pacienţilor care au fost supuşi transplantului de ficat, astfel încât organismul să accepte mai repede noul organ şi să ajute la regenerarea cât mai rapidă.
Natalia Hortsmann, director de comunicare al Centrului, explică legătura şi avantajele muncii inter-disciplinare.
“Odata cu deschiderea centrului, inaugurat in 2004, toată procedura devine mai rapidă, pentru că avem medici care investighează în centrul nostru, dar lucrează şi cu pacienţii", spune Natalia Hortsmann.
"Văd evoluţia bolii, vin cu informaţia aici şi cercetează. Aduc mostre de tumori şi de sânge, ale pacienţilor de la clinică. Această legătură face ca toată cercetarea sa fie mai rapidă şi aplicabilă”, mai spune Natalia Hortsmann.
Centrul din Pamplona, în strânsă legătură cu Clinica Universitară Navarra
Aici, laboratorul de medicină nucleară dispune de un generator de particule şi are posibilitatea să fabrice 13 substanţe pentru detectarea tumorilor care nu pot fi depistate în mod clasic.
Cu alte cuvinte, aici se poate stabili mai repede un diagnostic de cancer, de Parkinson sau Alzheimer, dar şi alte boli care s-au transformat într-un flagel al societăţii moderne.
Patologii complexe, care au nevoie de aparatură de calitate înaltă, dar şi de substanţe pe măsură, preparate în laboratorul clinicii universitare din Pamplona, un centru care îşi permite să fabrice pe loc, în funcţie de fiecare pacient, doza necesară de substanţă de contrast, necesară studiului tomograf sau pentru rezonanțe magnetice.
Clinica Universitară Navarra, privată, este dotată, între altele, cu 15 săli de operaţii.
Jesus Zorilla, şeful departamentului Comunicare ne asigură că “în oricare din aceste săli se poate face orice fel de operaţie, inclusiv transplanturi".
"De altfel, suntem centrul medical spaniol unde anul trecut s-au realizat cele mai multe transplanturi de ficat de la persoane în viaţă. În total, în Spania sunt trei centre medicale, între care şi noi, unde se pot face interventii de orice tip”, a declarat şeful departamentului Comunicare al clinicii Universitare Navarra, Jesus Zorilla.
Dacă aruncăm o privire peste statistici, la Clinica Universitară Navarra s-au realizat, din 1990 până în această toamnă, peste 380 de transplanturi de ficat.
Celelalte nu sunt contabilizate încă, însă cel mai mare număr de intervenții zilnice în acest centru de excelență medicală a fost de 48.