TNB pregătit pentru noua stagiune 2013
Cladirea Teatrului Naţional Ion Luca Caragiale Bucureşti în forma nouă va fi inaugurată probabil la sfârşitul anului 2014 sau începutul lui 2015.
Articol de Mihaela Helmis, 30 Septembrie 2013, 16:49
Teatrul National Ion Luca Caragiale Bucureşti e in proporţie de 75% pregatit, in haine noi, cu spaţii noi - pentru noua stagiune 2013.
Daca la sfarsitul anului 2012 au fost inaugurate salile Mica si Media, la inceputul lunii octombrie 2013 se vor deschide Sala Pictura, construita pe locul atelierului de pictura al teatrului, si Sala Studio, in care a functionat mai multi ani Teatrul National de Opereta “Ion Dacian”.
Au apărut alte noi spatii pentru expozitii. Noile sali au fost gandite cu dotari ultramoderne si pentru a avea “o functionalitate multipla si o geometrie variabila, ceea ce va permite montarea celor mai diverse spectacole”, dupa cum spune ,cu generozitatea creatorului de spaţii artistice arhitectul Romeo Belea.
Cladirea teatrului in forma noua va fi inaugurata probabil la sfarsitul anului 2014 sau inceputul lui 2015.
Sala Mare a TNB se afla acum in reconstructie urmand sa revina la forma care sa o plaseze in rândul celor reprezentative din capitalele europene.
Prin şantier, printre actori aflati in repetiţii în noile spaţii de joc şi cu bucuria unei realizări de marcă, repunând in forma fiecare metru cub al interiorului TNB , arh. Romeo Belea, cel ce se afla si in echipa din anii 70 ce ridica teatrul pe actualul amplasament ne poarta, fabulos, intr-un interviu itinerant in exclusivitate.
Audio: Arhitect Romeo Belea.
Prima expoziţie a stagiunii la TNB
Cea mai amplă expozitie de pictură de până acum, desfăşurată simultan în toate spaţiile expoziţionale de la Sala Mică, Sala Media şi noua Sală Studio (fosta Operetă), e deschisă până în 25 noiembrie 2013, sub titlul „Emil Ciocoiu la TNB - Retrospectivă de pictură".
Ce eveniment putea fi mai potrivit să inaugureze, în noua stagiune 2013-2014, generoasele spaţii expoziţionale şi foaiere ale Teatrului Naţional « I.L.Caragiale », aflat în plină metamorfoză şi devenire, decât Retrospectiva de pictură a unui cunoscut artist român şi european al penelului, Emil Ciocoiu?
Născut în România în 1948, Emil Ciocoiu este unul dintre cei mai importanţi pictori români ai momentului.
Stabilit de mult timp în Germania, el şi-a edificat o carieră de excepţie, cu prezenţe pe simeze memorabile ale lumii şi în colecţii renumite.
Expoziţia de la Teatrul Naţional este prima retrospectivă a artistului, ocazionată de împlinirea a 65 de ani, şi aduce la Bucureşti peste 195 de lucrări de mare valoare realizate de Emil Ciocoiu, reprezentative pentru creaţia sa şi pentru ideile pe care le promovează.
Curatorul expoziţiei este Marius Tiţa, autorul singurei monografii în limba română a pictorului Emil Ciocoiu.
Acest eveniment, care face parte din programul TNB Parateatral - Arte vizuale, deschide şirul unor viitoare alte expoziţii menite să aducă pe simezele de «acasă» şi alţi artişti români afirmaţi dincolo de frontiere, într-un demers firesc de integrare a acestora în patrimoniul culturii naţionale.
În cadrul aceluiaşi program, lucrări reprezentative ale unor reputaţi artişti plastici ca Ion Sălişteanu, Vladimir Şetran, Ion Stendl, Viorel şi Alexandru Mărginean, Olga Morărescu-Mărginean, Horia Flămând, aflate în custodia Teatrului Naţional, au fost deja expuse în foaierele noilor săli recent inaugurate.
Acestor vecinătăţi onorante vine să li se alăture acum Emil Ciocoiu.
Audio: Emil Ciocoiu în dialog, emotionat,cu Angela Cerven.