Sticle goale cumpărăăăăm!!
Autoritățile vor să impună sistemul de garanție la returnarea ambalajelor de băuturi. Vor fi 3 etape de implementare până în 2022.
Articol de Bogdan Isopescu, 20 Noiembrie 2020, 13:43
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică proiectul prin care urmează să fie impus sistemul Garanție-Returnare, adică cel prin care vom primi 50 de bani pentru orice ambalaj de băuturi returnat la comercianți.
Sistemul este obligatoriu pentru toate magazinele, indiferent de mărime sau de zona în care se află, iar statul promite să returneze acestora toate cheltuielile pe care le presupune gestionarea ambalajelor. Speranța autorităților este ca în trei ani să se ajungă la o colectare de 90 de procente.
Deșeuri, colectare și reciclare
Conform autorităților, România generează 6 milioane de tone de deșeuri anual din care 2 milioane sunt deșeuri valoroase ce pot fi reciclate. Însă, deși avem multe fabrici de reciclare, nu reușim să colectăm aceste mareiale și ele ajung la gropile de gunoi, pe câmp sau în râuri, mărind poluarea. De unde și nevoia de a pune valoare pe aceste deșeuri, printre care și ambalajele de băuturi.
Cum ar urma să funcționeze sistemul
Conform proiectului, orice ambalaj de băutură va putea fi returnat oricărui magazin și vom primi 50 de bani de bucată, indiferent dacă e vorba de ambalaj de sticlă, aluminiu sau plastic. Magazinele vor avea la dispoziție două variante de conformare: fie gestionează manual preluarea, achitarea și depozitarea ambalajelor, fie pot achiziționa aparatură automatizată. Iar toate cheltuielile cu personalul, depozitarea sau cu alte elemente de infrastructură, vor fi decontate. De la magazine, ambalajele ar urma să fie preluate de o entitate non-profit ce urmează a fi înființată, și care va gestiona tot sistemul la nivel național.
Analiști, comercianți și probleme
Analiștii din domeniul deșeurilor și reciclării spun că, în mare, varianta propusă de minister este bună și ea funcționează în alte țări europene cu rezultate excelente. Există, însă, câteva probleme: spre exemplu, ambalajele de băuturi reprezintă doar 20 de procente din totalul ambalajelor, și ar fi fost bine ca autoritățile să cuprindă în sistemul de returnare și altele, cum ar fi borcanele. Raul Pop, expert în domeniu, spune că problema trebuie corectată nu în Hotărârea de Guvern actuală ci în în legea 249, privind deșeurile din ambalaje. Aici trebuie incluse, alături de sticle, doze de aluminiu sau pet-uri, și alte ambalaje cum ar fi borcanele, cutiile de șampon, în speță tot ceea ce se poate colecta și nu prezintă probleme de murdărire accentuată. Și asta pentru că reciclarea unui ambalaj murdar este mult mai costisitoare decât cea a unui ambalaj curat.
Comercianții mari probabil nu vor avea probleme să se conformeze la acest sistem, mai ales că unii dintre ei au deja instalate aparaturi automatizate de preluare a ambalajelor sau chiar a deșeurilor electrice. Magazinele mici, pe de altă parte, își fac probleme în primul rând cu depozitarea ambalajelor până la preluarea lor de către gestionarul sistemului. Unele magazine funcționează în scări de bloc, altele în gherete pe marginea drumului, de unde și imposibilitatea de mărire a spațiului pentru depozitare. Apoi există și problema magazinelor on-line, dacă vor fi obligate sau nu să adere la sistem.
Când va funcționa sistemul?
Autoritățile spun că dezbaterea publică tocmai pentru asta a fost lansată, pentru a discuta și eventual corecta proiectul. Termenul e scurt pentru că ministerul mediului vrea ca pe 1 ianuarie să fie deja publicată Hotărârea de Guvern în Monitorul Oficial și apoi să înceapă procesul de implementare. În 2022 ar trebui ca toată infrastructura să fie pregătită iar în 2023 să dea rezultate, în speță colectarea și reciclarea a 90 la sută din ambalajele de băuturi.
(RS)