Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.
14 Aprilie 2021, 14:11
AUDIO: Reportaj.
Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.
Unul dintre ele a fost amenajat la sala polivalentă WiZink Center din Madrid, cu o capacitate de vaccinare de 500 de persoane pe oră.
Mai puțin de 7% din populația Spaniei este vaccinată, iar persoanele în varstă au prioritate. De vinerea trecuta, la sala Wizink Center, unde în anii trecuți madrilenii mergeau la meciuri ale naționalei de baschet sau la concerte cu Deep Purple, functionează un centru de vaccinare masivă.
Persoanele care sunt programate au între 60 si 69 de ani și sunt imunizate cu Astra Zeneca, serul pentru care criteriile au fost modificate de autorități de mai multe ori, din cauza efectelor secundare grave observate la populația mai tânără. Oamenii vin la vaccinare cu speranța ca sfârșitul pandemiei este aproape:
M-am vaccinat cu Astra Zeneca. Am fost emoționată din cauza situatiei, dar nu sunt speriată. Am avut boala Covid și este posibil să nu ne dea a doua doză. Nu se știe exact, mă vor anunța în vară, în funcție de hotărârile pe care le vor lua, îmi spune Dolores.
Eu sunt bine, nu îmi e teamă. Cel mai rău a fost să am boala Covid, așa că vaccinul este ceva bun pentru mine. E mai bine să ne vaccinăm, asa spun oamenii de știință, care știu mai multe decât politicienii, crede Ginés.
Mă simt bine, asistenții au avut grijă de noi. Nu știu ce vaccin mi-au dat, acum scot hartia și mă uit. Da, este Astra Zeneca. Să sperăm ca totul va fi bine, spune Carlos.
Laura Ruiz López este asistent coordonador al dispozitivului de vaccinare organizat de Serviciul de Urgențe Medicale SUMMA 112 al regiunii Madrid. Este deja la a doua experiență de acest fel, după ce a lucrat pe stadionul Wanda, primul “vaccinodrom” din regiune. Ea spune că sunt și persoane care nu se prezintă la programare, din diverse motive, dar și pentru că le este teama:
Vaccinul nu este obligatoriu, trebuie spus și acest lucru și amintit.
Unii oameni sunt speriați. Dar cei care vin întreabă, noi îi informăm și se vaccinează toți.
Vaccinăm 500 de persoane pe oră, iar fluxul se poate mări până la 700 de persoane, dar suntem în primele zile și analizăm cum putem să facem asta”.
Am întrebat-o pe Laura cum se simt ea și colegii ei în această campanie.
Cum va simtiti voi, profesioniștii?
Suntem foarte ocupati și încărcătura empoțională este mare. Vrem să se termine odată toată povestea asta, pentru că muncim mult, de multe luni și suntem afectați nu numai fizic, ci și din punct de vedere psihologic. Când vin aici persoane cu lacrimi în ochi de bucurie că se pot vaccina, suntem încântați.
Întelegem și teama celor care nu vor să se vaccineze, pentru că și mie mi-a fost frică, dar m-am vaccinat pentru că știu că beneficiile sunt, fără îndoială, mai mari decât riscurile.
Spania a vaccinat până acum cu Astra Zeneca aproximativ 2,5 milioane de persoane. La fel ca în toate țările Uniunii Europene, obiectivul este ca 70% din locuitorii țării să fie imunizați până la finalul verii, dar întârzierile livrărilor și problemele anunțate recent de compania Johnson&Johnson ar putea întârzia atingerea imunității de grup.
Foto: Vaccinare în sala polivalentă WiZink Center din Madrid . Sursa foto: Annamaria Damian.
(RS)