Proiect transfrontalier româno-bulgar pentru infrastructurile de risc
Un proiect transfrontalier lansat în 30 iunie 2016, la Ruse, în Bulgaria face posibilă gestionarea riscurilor pe care le presupun proiectele mari de infrastructură.
Articol de Andreea Marin, 07 Decembrie 2017, 19:46
Un proiect transfrontalier lansat în 30 iunie 2016, la Ruse, în Bulgaria face posibilă gestionarea riscurilor pe care le presupun proiectele mari de infrastructură.
Prin intermediul lui, localnicii din zonele unde se află un astfel de proiect vor fi informați cu privire la eventualul pericol, iar adiministrația va fi instruită, pentru a putea lua cele mai potrivite decizii în caz de nevoie. Colaborarea se pune în practică printr-un program european pentru dezvoltarea regiunilor, care presupune finanțare în proporție de 85% din fonduri comunitare și restul din bani de la bugetul fiecărei țări.
La noi, în România, proiectul este coordonat de Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară, Horia Hulubei din Măgurele și a început cu inventariera structurilor de risc. Directorul de Securitate Nucleară de la Institut, Mitică Drăgușin a explicat că un asemenea demers solicită o abordare matură în egală masură din perspectiva riscurilor și a oportunităților presupuse de asemenea structuri de mari dimensiuni.
”Este nevoie de echilibru! Da! Este un risc, dar este un risc calculat și nu doar din punct de vedere tehnic al evaluărilor, ci și financiar: cât mă costă să mențin în funcțiune și să obțin aceste rezultate; cât câștig, ce înseamnă un loc de muncă în acea infrstructură și toate acestea la un loc sunt destinate managerilor, pentru că trebuie să aplic măsuri de dezvoltare sau de limitare a dezvoltării, ajutând și comunitățile locale să înțeleagă ce înseamnă un risc și o oportunitate - să vedem și partea bună a lucrurilor - și cum să răspundă cetățeanul la astfel de evenimente!” ...
Regiunea vizată cuprinde 7 județe din România și alte 8 districte din Bulgaria - toate aflate de-a lungul Dunării. Profesorul Nicolai Mihailov, de la Universitatea din Ruse - partener al proiectului – a definit cele 3 tipuri de riscuri identificate în zonă: ” Eu pot să împart riscurile în 3 grupe, începând de la Vidin, Podul pe Dunăre! Avem un pod și la Ruse, pentru transport ! După aceea, sunt foarte, foarte multe întreprinderi chimice și la noi în Bulgaria, care pot fi un potențial risc și să ajungem la cel mai grav – Centrala Nucleară de la Kozlodui. ”
România mai are proiecte similare cu Serbia, Ucraina și Ungaria.