Olanda: De la negru la verde. Cum se poate reabilita o fostă zonă minieră?
Putem învăța de la alții. Sudul Olandei, regiunea Limburg a avut in trecut 11 mine de cărbuni, închise in 1975.
09 Iulie 2016, 11:43
Putem învăța de la alții.
Sudul Olandei, regiunea Limburg a avut in trecut 11 mine de cărbuni, închise in 1975.
Astăzi zona neagra a Olandei a devenit cea mai verde si a primit anul acesta premiul Tourism for tomorrow – Turism pentru mâine - din partea World travel and tourism Council (Consiliul mondial pentru calatorii si turism)
Schimbarea s-a produs in 15 ani.
AUDIO: De la negru la verde. Cum se poate reabilita o fosta zona miniera?
Până in 1975 provincia Limburg in Olanda avea 11 mine de cărbuni.
Când producția a devenit mai scumpa decât importul de cărbuni, guvernul a luat hotărârea sa închidă minele. Impactul a fost enorm, pentru zona a însemnat o perioada extrem de neagra si de sărăcie profunda.
FOTO: Mină de cărbuni în Limburg, anul 1920.
Dupa mulți ani in care oamenii au avut puține alternative la dispoziție, autoritățile locale au hotărât sa pună din nou Limburg-ul pe harta, mi-a spus Moniek Daniels:
„Minele au fost închise si am fost nevoiți sa cream alte posibilități pentru oameni, sa creăm locuri de munca. In 1990 s-a luat decizia ca aceasta zonă fostă miniera sa funcționeze ca un parc de atracții turistice.
In ultimii 15-16 ani au apărut foarte multe oferte pentru turiști, oferte oarecum unice. Noi suntem acum pe cel mai înalt deal sau munte cum ii spunem noi din Limburg, de peste 300 de metri.
Intr-o ţară plată este un lucru deosebit, lingă putem schia, chiar si acum in iulie, in interior desigur, este unul din cele mai mari centre de schi indoor din Europa, apoi tot aici in zona are loc in fiecare an cel mai mare festival de muzica pop din tara, pe o raza de doar câțiva km avem gradina zoologica, vechi castele care acum sunt in circuitul turistic, poți închiria camere in aceste castele … si multe alte atracții. E aproape de necrezut cum in 15 ani am ajuns de la negru la verde, așa se numește proiectul nostru.”
Moniek Daniels mi-a spus ca in acest moment 2800 de persoane lucrează in turism, activități care aduc in fiecare an venituri de 386 de milioane de euro.
„In această suma nu intra venitul magazinelor frecventate de turiști, nici al brutăriilor sau magazinelor de delicatese.”
Provincia Limburg are astăzi aproape 1,2 milioane de locuitori.
Gratie premierului câștigat, anul acesta se poate numi cea mai buna destinație turistica din lume:
„Da! Si nu am câștigat atât de ușor. Alături de noi au fost nominalizate regiuni din Africa de Sud si Elveția. Si am învins exact cu povestea pe care v-am spus-o, de la negru la verde! Si pentru regiune premiul înseamnă foarte mult. Dintr-o data numărul vizitatorilor a crescut. Vin oameni care vor sa ne cunoască sau sa ne redescopere. Mai mult decât atât, observ interes din direcții ciudate. In urma cu un an nu mi-as fi imaginat ca putem colabora cu agenții imobiliari. Pentru ca a crescut interesul pentru zona, dar si pentru casele de aici, ceea ce înseamnă un preț mai bun. Si acesta este doar un exemplu.”
Moniek Daniels mi-a oferit titlul de ambasador al regiunii Limburg, Parkstad.
O sa mă folosesc de el ca sa le spun si altora cum oamenii din Limburg au reușit in 15 ani sa treacă de la Negru la Verde!
FOTO: Moniek Daniels mi-a oferit titlul de ambasador al regiunii Limburg, Parkstad. Sursa foto: Claudia Marcu.