Fotoreportaj: festival românesc de toamnă în Virginia
Festivalul românesc din zona Washingtonului a adus împreună duminică numeroşi români din diaspora.
28 Septembrie 2010, 09:30
Deşi ameninţa să plouă, festivalul românesc din zona Washington-ului a adus împreună duminică numeroşi români din diaspora.
Unii spun că numărul lor a fost chiar dublu faţă de alţi ani când Biserica Sfânta Cruce a organizat festivaluri.
Festivalul din 26 septembrie a fost dedicat adunării de fonduri pentru Biserica Ortodoxă Română Sfanta Cruce, o biserică mică din lemn clădită în Leesburg Pike Alexandria, Virginia. Preotul paroh Claudiu Lutai are numai 37 de ani.
Părintele paroh Claudiu Lutai.
El s-a născut la Sighetu Marmaţiei şi i-a succedat în mai 2007 parintelui Calciu, după ce acesta a trecut la cele veşnice, ca preot paroh al Bisericii Sfânta Cruce.
Formaţia Iris sosită la Washington în dimineaţa festivalului a fost primită cu entuziasm.
L-am oprit pe domnul Horia Popa, medic veterinar, care trăieşte de 13 ani în SUA.
"Sunt mândru că sunt român. Şi vreau să reprezint România cât se poate de bine în această ţară. Îmi place să vin aici să mă întâlnesc cu români, să mănânc mâncare românească, să beau vin românesc şi să ascult muzică românească, să mă întâlnesc cu prieteni", a declarat Horia Popa.
Horia se grăbea către o masă dintr-unul dintre corturile instalate în curtea Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Mi-a spus că numai sarmale nu a mâncat. În rest a mâncat de toate: mititei, pastramă, mămăligă şi prăjituri româneşti.
Unul dintre sponsorii festivalului este medicul Silviu Ziscovici, un membru proeminent al diasporei româneşti din Washington.
Silviu Ziscovici, care trăieşte de zeci de ani în SUA s-a grăbit să îmi spună că şi-a cumpărat o casă la Bran şi că merge des în România.
"Este o ocazie în care românii vin să absoarbă din filonul de românism american. Este bine ca periodic să ne întâlnim, să ne cunoaştem, să ascultăm muzica noastră, să mâncăm mâncarea noastră şi să ne depănăm amintirile din ţară", a declarat el.
Stelian Tuluceanu s-a oferit să fie voluntar pentru coordonarea festivalului.
"I-am spus părintelui Claudiu că dacă festivalul a ieşit bine este datorită voluntarilor. Au fost nişte voluntari extraordinari. Sâmbătă am reconstruit, practic, în întregime scena şi am montat corturile.
"Azi dimineaţă, când am văzut că plouă m-am gândit la voluntari şi mi-am spus: Dumnezeu se gândeşte la ei, la cât au muncit toată ziua şi va face vreme frumoasă. Şi s-a făcut, mulţumim Doamne.
"La ora 9 şi jumătate a trebuit să luăm decizia dacă să ţinem festivalul în interior, totuşi, din cauza ploii. 80% dintre voluntari au spus: hai să îl ţinem afară. Şi am spus: dacă voluntarii vor să-l ţinem în aer liber, aşa vom face. Nu am văzut niciodată până acum la un festival românesc o asemenea unitate şi dragoste a voluntarilor ca să iasă bine.
"Banii se vor duce către biserică. Este mică şi bătrână şi are nevoie de multe reparaţii. Dar vreau să vă spun că şi părintele Claudiu, ca şi toţi cei care ne-am ocupat de festival credem că nu contează atât de mult banii care se vor strânge astăzi cât faptul că românii sunt împreună şi se bucura împreună", a declarat Stelian Tuluceanu.