CSAT s-a reunit pentru prima dată de la instalarea noului guvern
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit pentru prima dată de la instalarea noului guvern.
Articol de Oana Bâlă, 06 Iulie 2017, 16:08
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iulie, ora 22:21) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu -
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, astăzi, pentru prima dată de la instalarea noului guvern, având pe agendă, între altele, înzestrarea Armatei şi stabilirea efectivelor care vor putea participa la misiuni în afara ţării, în cursul anului viitor. A fost aprobată mărirea numărului militarilor români care vor acţiona în teatre din exterior, dar a fost retras de pe ordinea de zi planul de înzestrare a Armatei în perioada 2017-2026, pentru că nu lua în calcul alocarea a 2% din PIB. Oana Bâlă relatează de la Palatul Cotroceni.
Reporter: România este interesată să devină parte a strategiei UE pe dimensiunea de securitate şi apărare, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT. Şeful statului a explicat că este vorba despre o iniţiativă europeană ce vizează, într-o primă etapă, cercetarea modului în care industria de apărare poate fi îmbunătăţită, iar, în perspectivă, felul în care armatele naţionale ar putea coopera mai bine. Planul de înzestrare a Armatei în perioada 2017-2026 a fost retras de pe ordinea de zi a reuniunii CSAT, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis şi a subliniat că a atras mereu atenţia cu privire la dotarea necorespunzătoare a Armatei.
Klaus Iohannis: S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, şi anume acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru apărare, pentru cel puţin un deceniu. Documentul a fost, ca atare, retras de iniţiator, urmează să fie adaptat dorinţei politice şi urmează să fie prezentat într-o şedinţă ulterioară a CSAT.
Reporter: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat şi un raport al Ministerului de Interne privind evoluţia migraţiei ilegale. Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, România trebuie să facă faţă acestei mişcări migraţioniste pentru o perioadă lungă de timp.
Klaus Iohannis: Avem date şi de la Uniunea Europeană, şi de la serviciile cu care colaborăm, servicii de intelligence. Nu există niciun indiciu că această presiune migraţionistă se va diminua. Avem în continuare, în special din Africa, semnale care trebuie să ne menţină în alertă. Nu avem, din păcate, semnale pozitive în ce priveşte războiul din Siria. Aşadar, ceea ce trebuie să facă Ministerul Afacerilor Interne este să fie bine pregătit şi pentru cei care vor încerca ilegal să pătrundă pe teritoriul ţării noastre, dar şi pentru cei care vor fi relocaţi în baza deciziei care s-a luat la nivel european.
Reporter: Membrii CSAT au aprobat şi majorarea numărului forţelor armate care pot fi puse la dispoziţie anul viitor pentru misiuni externe. Şeful statului a spus că este vorba de 1.793 de persoane de la Ministerul Apărării şi 971 - de la Ministerul de Interne. S-a aprobat, de asemenea, raportul de activitate al SRI pe 2016, un raport complet şi bine documentat, în opinia preşedintelui României.
Ascultă aici reportajul în emisiunea Agenda globală din 4 iulie 2017.
Citește aici toate reportajele din Agenda globală, 4 iulie 2017.