Colegiul Naţional Constantin Diaconivici Loga din Caransebeş
Campanie inițiată de RRA "Cei ce ne-au dat nume - Școală cu nume".
Articol de Mario Balint, 30 Aprilie 2016, 10:31
Colegiul Naţional Constantin Diaconivici Loga din Caransebeş, ca "şcoală de dăscălie", este pomenit încă din 1582, anul lansării „Paliei de la Orăştie”. Iar "ziua liceului" este sărbătorită pe 1 noiembrie, ziua de naştere a "patronului" Constantin Diaconovici Loga.
Aşadar, putem spune că anul acesta, pe 1 noiembrie, Liceul CD LOga din Caransebeş, şcoala de dăscălie, sau şcoala normală, cum vreţi să-i spuneţi, împlineşte 434 de ani.
434 de ani de istorie europeană pentru că Şcoala de Dăscălie de pe malurile Timişului şi Sebeşului este strîns legată de şcolile similare din Serbia, de la Viena, Pesta sau cele din Prusia.
Începuturile învăţământului în Caransebeş sînt puse în legătură cu viaţa religioasă din secolul al XIII-lea. Pe lîngă bisericile ortodoxe şi pe lîngă mănăstirile franciscane se organizează şcoli româneşti, respectiv latineşti. Din această perioadă datează Octoihul de la Caransebeş.
În secolul al XVI-lea (1560-1582), în Caransebeş a funcţionat o şcoală romano-catolică. Aici au fost „dascăli de dăscălie” Ştefan Herce şi Efrem Zăcan, colaboratori la traducerea „Paliei de la Orăştie” (1582).
AUDIO: Matinal.
Şcoala românească de la Caransebeş dobîndise un binemeritat renume, încît principesa Susana Lorantffy, văduva lui Gheorghe Rakoczi I, întemeiază, în anul 1657, o şcoală românească la Făgăraş după modelul celor din Caransebeş şi Lugoj, cerînd „dascălilor de dăscălie” să ştie foarte bine a scrie şi a vorbi româneşte, să-i înveţe pe şcolari alfabetul românesc şi cîntatul după obiceiul bisericilor din Caransebeş şi Lugoj.
Din anul 1566, există două documente care vorbesc despre şcolile din Caransebeş, primul, din 6 mai, al regelui Ioan II, iar cel de-al doilea, din 15 iunie, este un raport al nobililor caransebeşeni. În perioada 1658-1685, funcţiona în Caransebeş, Şcoala română grămăticească de stat, sub îndrumarea nobilului român Mihail Halici-tatăl.
Foto: Colegiul Naţional Constantin Diaconivici Loga din Caransebeş. sursa foto: Mario Balint.
În secolul al XVIII-lea, tradiţia şcolii caransebeşene se îmbogăţeşte odată cu trecerea Banatului sub stăpînirea austriacă (1718). Pînă în 1741, funcţionează Şcoala grănicerească, care pregătea generaţia de învăţători şi preoţi în spiritul tradiţiilor româneşti şi ortodoxe.
În 1871, Episcopul Ioan Popasu îi dă prima oară denumirea de Institut Pedagogic Diecezan şi stabileşte durata învăţămîntului pedagogic de 3 ani. În 1895, durata cursurilor se ridică la 4 ani.
AUDIO: La minut.
Rememorăm numele unor dascăli şi cărturari de seamă, ce au slujit Şcoala de Dascăli din Caransebeş: Mihail Halici, Nicolae Stoica de Haţeg, Constantin Diaconovici Loga, Ioan Popasu, Ştefan Velovan, Enea Hodoş, Patriciu Dragalina, Vasile Goldiş, Antoniu Sequens, Iuliu Vuia, Gheorghe Neamţu, Pavel Jumanca, Victor Târcovnicu”.
Constantin Diaconovici Loga, născut la 1 noiembrie 1770, Caransebeş (d. 12 noiembrie 1850, Caransebeş) a fost pedagog şi scriitor bănăţean. A urmat studiile gimnaziale în oraşul Lugoj, pentru ca apoi să studieze Dreptul la Universitatea din Pesta. Întors de la studii, a predat ca profesor la Arad, iar din 1831 pînă când s-a stins din viaţă a fost director de şcoală.
Potrivit documentelor, de numele familiei sale se leagă întemeierea satului Srediştea Mare, de lângă Vârşeţ. Bunicul său (Vasile Diaconu Loga), un celebrul zugrav de biserici, plecat din Tismana împreună cu cincizeci de familii, a fondat această localitate şi o şcoală în care preda „măiestria zugrăvelii”.
Duce o neobosită activitate pentru a organiza învăţământul în limba românădin Banat. Tipăreşte cărţi ce vor circula în Ardeal, în Ţara Românească şi în Moldova, pe care le plăteşte cu preţul propriei case. Ajunge atît de sărac, încît cere să i se primească fetele la orfelinat, dar spune: „sînt răsplătit atunci cînd văd că am putut şi eu cu ceva folosi neamului meu”.
Astăzi, Liceul care-i poartă numele duce mai departe tradiţia înaintaşilor săi.
Şcoala pregăteşte nu doar "dascăli de dăscălie", dar este implicată într-o serie de activităţi de secol 21, de la promovarea bi-lingvismului la învăţarea antreprenoriatului în cadrul unor firme de exerciţiu.
CD Loga, un colegiu care pregăteşte educatori şi antreprenori.
O viziune de viitor pentru Banatul istoric.