Cireşii japonezi au înflorit pentru a 99-a oară la Washington
Cireşii japonezi dăruiţi americanilor în 1912 au înflorit pentru a 99-a oară în Washington.
04 Aprilie 2011, 07:55
Zorii de zi au venit cu temperaturi de aproape 0 grade.
Am ajuns în preajma monumentului lui Washington de lângă Bazinului Tidal hotărîtă să descopăr măcar câţiva din cei 100 de cireşi din grupul originar, plantat în 1912, atunci când preşedintele William Taft saluta graţiosul dar al Japoniei pentru SUA.
3000 de cireşi Yoshino.
"Poţi spune care sunt copacii originari. Pentru că sunt mai mari şi mai rămuroşi. Dacă înfloresc o fac la vârf şi nu pe laterale".
"Aici a început totul. Nu era nimic înafară de apă" spune fostul ambasador al SUA în Japonia, John Malott, care conduce Societatea Japonia-America.
"D-na Taft şi soţia ambasadorului Japoniei au plantat doi cireşi. La 27 martie 1912. Şi iată ce avem astăzi. Din numai doi cireşi. A fost un act de mare credinţă şi a creat unul din cele mai faimoase peisaje din ţară”.
Când, la 27 martie, s-a deschis festivalul cireşilor, sute de oameni au răspuns chemării la un marş de-a lungul Bazinului Tidal în semn de solidaritate şi compasiune cu japonezii loviţi la 11 martie de dezastrul cutremurului şi al tsunami.
Printre cireşii înfloriţi în ciuda frigului sute de oameni au donat fonduri pentru victimele de la 11 martie.
Cei care vin să se întâlnească cu miracolul reînnorii, al renaşterii filigranaţilor cireşi vin acum şi cu sensul întâlnirii cu reconstrucţia în Japonia.
Somie şi Kevin trăiesc acum în Houston, Texas. |
Selena Ngwyen, din Vietnam este coregrafă şi dansatoare a bisericii vietnameze din Arizona |
"Este frig, dar am venit astăzi aici pentru a fi parte a primei zile a festivalului. Inima mea este cu cei din Japonia. Vreau să le mulţumesc pentru darul atît de minunat făcut cu atât de mult timp în urmă, cireşii japonezi, ” mi-a spus Naomi care a venit la Washington de pe cealaltă coastă a Americii pentru a vedea cireşii veniţi de pe tărîmul natal al părinţilor ei.
Ceea ce era cu aproape o sută de ani în urmă un dar al prieteniei din partea Japoniei se întoarce acum într-un dar al prieteniei americanilor către niponi, cu seminţe fragede din copacii originari care vor zbura către insulă pentru a fi replantate într-un depozit verde viu. Poate că anul viitor chiar, copacii care vor fi primit sămînţa vor înflori, ca un semn al graţiei coborâte peste insula atât de lovită.
Noua generaţie de cireşi japonezi |
În deschiderea festivalului, ambasadorul Japoniei în SUA, Ichiro Fujisaki a mulţumit americanilor pentru sprijinul lor.
"SUA au fost printre primele ţări care au trimis echipe de salvare, iar poporul american, organizaţiile nonguvernamentale, companiile şi-au exprimat compasiunea trimiţându-ne ajutoare. Apreciem cu adevărat toate acestea".
Pagoda dăruită în 1957 |
Directoarea festivalului, Diana Matthew spune că fiecare eveniment al festivalului va fi marcat de reculegere dar şi de strângerea de fonduri pentru victime.
"Cu fiecare eveniment vom avea momente de evocare şi vom încuraja publicul să vină la festival pentru a contribui la fondul de asistenţă umanitară pentru Japonia".
Pe scena festivalului din apropierea Bazinului Tidal au loc zilnic spectacole tradiţionale japoneze de dans şi muzică.
În mijlocul cireşilor, un felinar înfipt în pămînt luminează magic seara.
"Felinarul are 350 de ani. Este de 3 metri înălţime şi cântăreşte 1400 de kg. A fost construit la moartea celui de-al treilea şogun al Japoniei. Este unul dintr-o pereche de felinare şi a fost dăruit în 1954".
A coborât seara iar cireşii Yoshino sunt luminaţi magic.
Seara peste cireşi şi monumentul dedicat celui de-al 3-lea preşedinte al SUA, Thomas Jefferson. |