Cel mai "sărat" judeţ
Sarea are o semnificaţie aparte în zona Buzăului.
19 Octombrie 2009, 18:37
Localitatea Mânzăleşti, aflată în nordul judeţului, nu vă duce cu gândul la sare. Puţini ştiu, însă, că la marginea localităţii se află munţi care ascund enorme rezerve de sare. În total, în judeţul Buzău, ar fi vorba, potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Doina Ciobanu, de peste 13 milioane de tone de sare cu o puritate de 98%.
Rezervele sunt exploatate doar de către localnici, neorganizat, cu mijloace rudimentare. Ei folosesc sarea din munţii aflaţi la marginea localităţii lor pentru animale. O pun în iesle. Apoi, apa din “murătoare ”, aşa cum numesc izvoarele sărate, pentru murături, pentru brînză sau pentru băi (tratamentele cu sare sau apă cu sare fiind recunoscute pentru beneficiile împotriva reumatismului, de exemplu). Sunt şi localnici care şi-au făcut o ocupaţie din exploatarea sării, pe care o vând.
Rezervele din zona Buzăului au fost exploatate organizat doar în secolul al XVI-lea, în timpul domnitorului Petru Cercel, timp de un an şi jumătate. În acea vreme se instituise şi o taxă pentru cei care exploatau sarea, dar şi nişte reguli.
De exemplu, potrivit însemnărilor vremii, localnicii aveau voie să ia sare “cu traista, nu cu calul sau carul”. Măsura era menită să prevină comerţul cu sare. În acelaşi scop, munţii erau păziţi.
Acum însă, oricine are un târnăcop sau o sapă poate să plece de lîngă munte cu un sac de sare.
În zona Mânzăleşti există şi o salbă de peşteri în sare. E vorba de 34 de peşteri, dintre care una este cea mai lungă peşteră în sare din lume – 1.337 metri.
Audio: reportajul realizat în judeţul Buzău.