"Calea Aradului – pe drumuri de frontieră"
Proiectului “Calea Aradului – pe drumuri de frontieră”, organizat de Radio România în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, i s-a alăturat Radio Vaticana.
Articol de Iuliana Anghel, 10 Septembrie 2015, 14:56
După “Drumul fagilor în Bucovina”, realizat împreună cu Radio România în anul 2013, Radio Rai, serviciul public din Italia, a revenit recent în ţara noastră pentru o nouă serie de emisiuni, dedicate de această dată prezenţelor italiene şi patrimoniului cultural, istoric şi spiritual din regiunea istorica a Banatului, care constituie un model de dialog intercultural şi interconfesional în Europa.
Proiectul “Calea Aradului – pe drumuri de frontieră”, căruia i s-a alăturat în acest an şi Radio Vaticana, postul oficial al Sfântului Scaun, a fost organizat de Radio România în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, care a patronat această iniţiativă, alături de Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune, precum şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, al Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Arad şi al Consulatului Onorific al Italiei la Arad.
Proiectul a fost citat ca exemplu de diplomaţie culturală cu ocazia recentei vizite pe care ministrul italian al afacerilor externe, Paolo Gentiloni, a efectuat-o la Bucuresti, dupa cum subliniază Ministerul de Externe de la Roma într-un comunicat.
Spiritualitate, ospitalitate şi frumusete sunt cuvintele cu care jurnalista Monia Parente de la Radio Vaticana a rezumat experienţa recentei călătorii în România, într-o emisiune difuzată ieri de postul oficial al Sfântului Scaun.
Un pelerinaj istoric şi spiritual în judeţul Arad, într-o regiune situată la confluenţa dintre centrul şi estul continentului european, în care există numeroase aşezăminte de cult ortodoxe, catolice şi de alte confesiuni, şi în care convieţuiesc, de secole, mai multe minorităţi, cărora li s-a alăturat în ultimii 25 de ani o importantă comunitate italiană.
Basilica papală Maria Radna, cel mai important loc de pelerinaj catolic din vestul României, biserica bulgarilor catolici de la Vinga, Mănăstirea Hodoş-Bodrog, considerată cel mai vechi asezământ monastic ortodox de pe teritoriul României, Drumul Vinului în podgoriile de la Miniş, alături de municipiile Arad şi Timişoara, candidate la titlul de capitală culturală europeană în 2021, au reprezentat principalele etape ale acestui radiopelerinaj.
Pentru Monia Parente de la Radio Vaticana a fost o experienţă unică: „Am plecat din România cu amintiri foarte frumoase: peisajele, drumurile pe care le-am parcurs pe jos, uneori chiar înainte de răsăritul soarelui, din cauza căldurii, excepţionala ospitalitate, bogăţia arhitecturală pe care am admirat-o peste tot pe unde am trecut, mai ales la Arad şi Timişoara, dar şi simplitatea satelor, adevărate oaze de verdeaţă”.
Basilica papală Maria Radna. Foto: Iuliana Anghel.
Ca şi “Drumul fagilor în Bucovina”, realizat de Radio România şi Radio Rai în 2013, şi dedicat mănăstirilor medievale din această regiune, incluse în patrimoniul UNESCO, proiectul "Calea Aradului – pe drumuri de frontieră" a avut ca model "Radiopelerinajele" realizate de jurnalistul Sergio Valzania de la Radio Rai la Santiago de Compostela, Roma sau Ierusalim, şi la care Radio România a participat începând cu anul 2012.
Sergio Valzania a revenit şi în acest an în România. “Nu îmi imaginam o experienţă atât de bogată, aşa că mulţumesc Radio România pentru ca a organizat acest proiect, care m-a ajutat sa descopăr o realitate cu totul deosebită. Am studiat istoria, dar acum am înţeles mult mai bine ce a însemnat realitatea regiunii Banatului şi a prezenţei Habsburgilor în Balcani. Sigur, înveţi aceste lucruri la şcoală, dar vezi doar frontiere schimbate pe hărţi geografice, şi nu înţelegi în ce măsură o realitate politică poate fi semnificativă pentru un anumit teritoriu. In schimb, aici, traversând Banatul pe jos, am putut să o apreciez în contextul complex al unei regiuni în care au fost şi sunt prezente atât de multe minorităţi. Acestor prezenţe istorice, care s-au stratificat de-a lungul secolelor, li s-au adăugat acum italienii, care s-au integrat într-o zonă multiculturală, obişnuită cu diversitatea, care i-a primit foarte bine”, a observat Sergio Valzania.
Într-adevăr, la Arad italienii se simt ca acasă, spune la rândul său Angela Loi, Secretar de legaţie al Ambasadei Italiei la Bucureşti, care i-a însoţit pe jurnalişti în acest radiopelerinaj: “România este o ţară cu mare potenţial turistic şi cultural, care trebuie regăsit în ansamblul diversităţii sale şi al bogaţiei minorităţilor, care de-a lungul timpului s-au stratificat pe teritoriul său.
Pe de altă parte, am descoperit şi o zonă cu care natura este extrem de generoasă. Am traversat câmpuri cultivate cu porumb şi floarea soarelui, din păcate grav afectate de seceta din acest an, dar care demonstrează faptul că România este un teritoriu în care italienii, mai ales în zona Aradului, şi-au găsit a doua casă.
Mănăstirea Hodoş-Bodrog. Foto: Iuliana Anghel.
În cei aproape patru ani pe care i-am petrecut în România, până acum nu am avut ocazia să vizitez această zonă, doar auzisem vorbindu-se de acest miracol italian, de această regiune în care italienii se simt atât de bine. Şi trebuie să spun că am ramas impresionată de extraordinara apropiere dintre italieni şi români.
Cu siguranţă, Drumul Vinului exemplifică perfect această evoluţie, aminteşte zonele rurale din Italia, unde vinul şi viţa de vie reprezintă o caracteristică fundamentală. Pe stradă, întâlneşti oameni care îţi vorbesc în italiană, aşa că mi-a plăcut foarte mult. O excelentă experienţă! M-a bucurat foarte mult faptul că, pe lângă Radio Rai, care ne-a însotit şi în Bucovina, în acest an ni s-a alăturat şi Radio Vaticana, urmând modelul altor radiopelerinaje în diferite zone ale Europei.”
Directorul Istitutului Italian de Cultură din Bucureşti, Ezio Peraro, care s-a aflat, la rândul său, alături de jurnaliştii Radio România, Radio Rai şi Radio Vaticana, a subliniat şi componenta sociologică a acestui proiect.
“De-a lungul istoriei, aceasta regiune a constituit punctul de întâlnire al multor populaţii şi culturi diferite. Moştenirea dominaţiilor trecute, mai ales a celei habsburgice, este evidenta şi la nivel urbanistic. Dar dezvoltarea economică din secolul al XIX-lea a fost adusă de evrei, ca, de altfel, în multe alte oraşe din Europa de est. Am avut o experienţă multiculturală similara la Salonic, în Grecia, unde, tot în secolul al XIX-lea, evreii au dat vigoarea economica. Toate aceste oraşe sunt un exemplu de convieţuire, toleranţă şi respect reciproc”, subliniază Ezio Peraro.
“Calea Aradului – pe drumuri de frontieră” a reprezentat un proiect foarte important, care continuă ceea ce devine deja o tradiţie a serviciilor publice de radio de la Roma şi Bucureşti, aceea de a face mai bine cunoscută România, conchide ambasadorul Italiei, Diego Brasioli.
“Dacă în urmă cu doi ani o astfel de iniţiativă a fost derulată în Bucovina, acum, în schimb, a fost parcursă o zonă de frontieră, unde exista şi o prezenţă italiană foarte importantă. Cred că este un proiect destinat succesului şi în viitor, tocmai pentru că apropie şi mai mult două ţări care sunt deja foarte strâns legate. În acest an, proiectul s-a desfasurat într-una din zonele României recunoscute pentru potenţialul şi agricultura de calitate, practicată de mulţi investitori italieni. De asemenea, aş dori să subliniez şi faptul că la Milano se desfăşoară în această perioadă Expoziţia Mondială, care are ca temă tocmai “Hrănirea Planetei. Energie pentru Viaţă”, şi la care România este prezentă cu un pavilion foarte frumos, “In armonie cu natura”, spune Ambasadorul Diego Brasioli.