Părintele Iustin Pârvu
Mărturisitorii temnițelor comuniste
Articol de Izabela Aivăncesei, 09 Decembrie 2009, 18:36
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în comuna Petru-Vodă din judeţul Neamţ în 1918. La 18 ani a intrat ca frate de mănăstire la Durău pentru ca, trei ani mai târziu, să se înscrie la Seminarul Teologic de la Cernica.
Doi ani a fost preot misionar pe frontul de est, ajungând până la Odessa. Implicat în activitatea frăţiilor de cruce, în 1948 este arestat şi condamnat la 12 ani de închisoare. A trecut prin închisorile Suceava, Văcăreşti, Jilava și Aiud. Înainte de a ajunge la "reeducare" la Piteşti, este trimis să muncească în mina de la Baia Sprie, ca deținut. Aici trăieşte una dintre cele mai frumoase sărbători ale Învierii Domnului. În 1960 a fost întrebat dacă "şi-a scos tâmpeniile din cap şi mai crede în Dumnezeu". Pentru că încă mai susţinea existenţa lui Dumnezeu, "banditul" (aşa erau numiţi deţinuţii) a mai primit patru ani de temniţă. Eiberat în 1964, Iustin Pârvu devine muncitor forestier cu domiciliu forţat la Periprava. După 16 ani de temniţă urmează o perioadă în care este preot monah la câteva mănăstiri nemţene.
În 1990 a turnat fundaţia Mănăstirii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, aflată la 5 km de casa părintească. Tot aici, părintele Iustin Pârvu a pus bazele unui schit de maici, unui spital şi unui azil. Pentru copiii orfani există un aşezământ de care se ocupă maicile de la schit.
Biserica mânăstirii Sf. Arh. Mihail și Gavril, ctitorie a părintelui Iustin Parvu | |
Părintele Iustin Pârvu cântând acasă, în chilia sa. |