Neculai Popa
Mărturisitorii temnițelor comuniste
Articol de Izabela Aivăncesei, 17 Decembrie 2009, 00:58
Neculai Popa s-a născut în primăvara anului 1925 în comuna nemţeană Dragomireşti, în familia unor ţărani.
Era student la Drept în anul II când, la 15 mai 1948 a fost arestat. Au urmat ani grei de temniţă la Suceava, Piteşti, Gherla, Târgu Ocna, Aiud, apoi domiciliu obligatoriu la Colonia Culmea şi Periprava.
Supravieţuieşte "reeducării" de la Piteşti, unde majoritatea covârşitoare a deţinuţilor politici erau studenţi şi elevi. "Experimentul Piteşti" a început în 1949, de Sfântul Nicolae. Aşa numita "Reeducare prin tortură" cunoscută sub numele de "Fenomenul Pitești", a constat în recrutarea unor deţinuţi politici, ei inşişi în prealabil torturaţi, cărora li se promitea eliberarea şi încadrarea cu grade în Securitate, în schimbul smulgerii de la ceilalti deţinuţi politici a tuturor informaţiilor ce nu fuseseră declarate în anchete, a negării rădăcinilor creştine ale poporului român.
Pentru aceasta, torţionarii aplicau metode oribile de tortură, greu de imaginat, care au condus la exterminarea fizică a multor deţinuţi. Neculai Popa spune că Dumnezeu l-a ajutat să supravieţuiască şi astfel a învins chinurile, bolile cumplite, frigul, foamea... Amintirile şi le-a aşternut în cartea sa intitulată "Coborârea în iad". | |
Neculai Popa și monahul Pamfil |