Ioan Popescu
Mărturisitorii temnițelor comuniste
Articol de Izabela Aivăncesei, 10 Decembrie 2009, 21:48
Ioan Popescu s-a născut pe 19 mai 1924 la Bucureşti. Pe 15 mai 1948 a fost arestat. A făcut 16 ani şi jumătate de temniţă în şapte puşcării: Aiud, Piteşti, Jilava, Văcăreşti, Caransebeş, Gherla și Târgu Ocna.
O treime din condamnările politice au fost pronunţate în baza articolului 209 care prevedea printre altele „uneltirea contra ordinii socialiste” sau „uneltirea contra ordinii de stat”. Sub acest pretext puteai fi condamnat ani grei pentru că ai participat la o organizaţie anticomunistă, pentru că nu te integrai colectivizării sau chiar pentru că ai spus o glumă...
Ioan Popescu a fost membru al Frăţiilor de Cruce şi a participat la câteva dintre întâlnirile acestora. "Cele mai grele erau anchetele din pivniţele SSI-ului şi ale Ministerului de Interne, erai bătut cu ciomagul sau cu ranga la tălpi sau la fund, dar durerea se transmitea ca o vibraţie în creier, astfel încât nu ştiai ce doare mai tare, tălpile sau capul. Salvarea mea a fost faptul că am crezut încă din copilărie în Dumnezeu şi rugăciunea m-a ajutat" – spunea Ioan Popescu.
A fost lăsat de câteva ori să scrie acasă câte un rând ceea ce doreau securiştii. Orice cuvânt în plus era șters. Părinţii nu şi i-a mai văzut de la arestare. Ei au decedat cu mult înaintea eliberării fiului lor despre care niciodată n-au știut unde este închis. Student în anul IV la Facultatea de Construcții, Ion Popescu n-a mai fost lăsat să o termine, fiind angajat ca tehnician în Bucureşti după eliberare.
Ion Popescu a fost coleg de celulă la Piteşti şi Târgu Ocna cu Valeriu Gafencu, părintele Mihail Lungeanu, Richard Wurmbrand, Aristide Lefa ş.a. În temniţă l-a cunoscut și pe părintele Daniil Sandu, fondatorul Rugului aprins, care concepuse un acatist închinat Sfântului Ioan Evanghelistul. Ioan Popescu a memorat acel acatist pe care ulterior, ajuns în libertate, l-a publicat.
Ar mai fi interesant de spus că din dosarele de la CNSAS pe care a solicitat să le vadă după Revoluţie, a constatat că lipsesc pagini întregi.
Ioan Popescu a fost căsătorit şi are o fiică.