Vizită oficială a ministrului român de externe în Slovacia
Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, ministrul Titus Corlăţean a enumerat industria constructoare de maşini, autovehicule, IT sau turism, printre domeniile discutate.
Articol de Pavel Ionescu, 05 Februarie 2014, 08:23
Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, face o vizită în Slovacia, la invitaţia omologului său, dar care include şi o primire la premierul Robert Fico, dar şi o întâlnire cu mai mulţi membri ai Cabinetului de la Bratislava; totul consacrat strângerii relaţiilor bilaterale şi mai ales a schimburilor economice.
Într-un interviu acordat redactorului Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă, ministrul Titus Corlăţean a enumerat industria constructoare de maşini, autovehicule, IT sau turism, printre domeniile discutate.
Titus Corlăţean: Sunt teme economice care ţin de interesul comun româno-slovac - mă refer, de exemplu, la tema energiei - sunt alte lucruri care ţin de obiectivele ambiţioase fixate în cadrul strategiei 2030 privind industria europeană, dar şi protecţia mediului înconjurător, acolo unde trebuie să ne fixăm, totuşi, nişte obiective realiste, cu respectarea criteriilor de mediu, dar care să ne permită salvgardarea capacităţilor industriale pe care ţările membre le au. Ne interesează să generăm creştere economică, prosperitate şi să creăm locuri de muncă, şi nu să sufocăm industria. Sunt alte teme care ţin de cooperarea comună precum strategia Dunării unde şi România şi Slovacia au interesul să acceseze cât mai multe fonduri europene pentru proiectele de navigaţie, comerţ, infrastructură, infrastructură portuară şi alte lucruri care pot genera creştere economică şi locuri de muncă. Am beneficiat şi beneficiem constant de un sprijin extrem-extrem de direct şi de activ în plan politic, la nivelul miniştrilor de externe, ai miniştrilor de interne, direct responsabili în tematica aderării României la Spaţiul Schengen.
Audio: Ministrul Titus Corlăţean într-un interviu pentru radio România Actualităţi.
Reporter: În domeniul economic, ce proiecte concrete au în vedere cele două ţări?
Titus Corlăţean: Din discuţiile cu mai mulţi miniştri din guvernul slovac şi în cadrul primirii la primul ministru, Robert Fico, am constatat că, în toţi aceşti ani după 2009, în ciuda crizei economice la nivel european, schimburile noastre economice au fost în continuă creştere după 2009, practic, avem o creştere de aproximativ 83%, anul trecut, acestea fiind duse la aproximativ 1,8 miliarde de euro. Mai ales comerţul, o foarte mare contribuţie, aproape de 1 miliard de euro în domeniul industriei constructoare de maşini în ambele sensuri, ceea ce înseamnă că pe de o parte, există încă un potenţial uriaş de creştere a schimburilor economice, dar există cu siguranţă loc pentru mult mai multe investiţii în ambele părţi şi acesta este motivul pentru care ne-am pus de acord să creăm rapid în perioada următoare o Cameră de Comerţ bilaterală româno-slovacă, care, astăzi, surprinzător, nu există; să punem în contact direct mai rapid mediul privat, companiile româneşti şi slovace şi vom organiza nişte misiuni economice, forumuri economice. De asemenea, am căzut de acord să relansăm activitatea Comisiei Economice Mixte, care este îngheţată din 2007. Este surprinzător, de atunci, această comisie a fost mult mai puţin activă, ori, există interese de ambele părţi în industria constructoare de maşini, auto, în domeniul agriculturii, infrastructurii, IT, turism, foarte mult interes de ambele părţi.
Reporter: Ce face specială relaţia politică dintre România şi Slovacia?
Titus Corlăţean: Există, în relaţia bilaterală, un element care ţine de o simbolistică aparte şi care favorizează o relaţie nu doar de cooperare foarte bună în plan politic, dar fundamentează o relaţie de încredere reciprocă şi de prietenie. Acest element de simbolistică include, pe de o parte, existenţa unei comunităţi slovace în România, bine integrată, cu relaţii foarte bune cu majoritatea românească, şi acest lucru este apreciat de Slovacia; dar există în acelaşi timp o memorie a trecutului. Acest lucru vine din istorie şi trebuie subliniat şi apreciat Slovacia onorează memoria Armatei Române, soldaţii români, ofiţerilor, subofiţerilor români care au căzut în cel de-al doilea război mondial, iar pentru eliberarea Cehoslovaciei şi deci şi a Slovaciei actuale există un cimitir la Svolen, unde 11 mii de soldaţi, ofiţeri şi subofiţeri români, există un monument la Banská Bystrica şi, nu întâmplător, organizăm periodic ceremonii în comun, de onorare a memoriei soldaţilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, aici, în Slovacia.