Ucraina, "un stat sfâşiat, împărţit între est şi vest"
Analistul Dan Dungaciu a declarat pentru RRA că Ucraina "este un stat sfâşiat", în care "nu pot face mişcări bruşte" nici pro-vesticii, nici administraţia Ianukovici.
Articol de Sergiu Şteţ, 02 Decembrie 2013, 14:35
Câteva sute de protestatari, după unele surse, peste o mie, conform celor mai multe canale de ştiri internaţionale, blochează astăzi accesul în sediul Guvernului de la Kiev.
După protestele de amploare de ieri, când peste un sfert de milion de persoane au protestat pe străzile capitalei împotriva guvernului şi a preşedintelui Viktor Ianukovici, partidele de opoziţie au făcut apel la o grevă generală în întreaga ţară.
Protestele din Ucraina au început în urma cu mai bine de o săptămână, când a devenit clar că preşedintele Ianukovici nu va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
După cum a explicat directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, protestele de la Kiev au şanse minore să schimbe starea de fapt şi raportul de forţe dintr-o ţară atât de divizată precum Ucraina.
Dan Dungaciu: Ucraina rămâne ceea ce a fost dintotdeauna sau ceea a fost după constituirea ei ca stat după prăbuşirea URSS, un stat sfâşiat, împărţit între est şi vest şi se vede asta foarte clar din opţiunile electorale. Am impresia că avem de-a face cu o parte extrem de pro vestică, care vrea Ucraina să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, cu orice preţ, avem o parte pro estică şi un guvern, guvernul Ianukovici, care încearcă să balanseze situaţia, încercând să transmită mesaje de tipul, că, dacă am semna, am pierde 15 miliarde de dolari pe care Uniunea Europeană nu-i poate compensa. O mişcare bruscă din orice parte ar veni, ea nu va rezolva problemele Ucrainei în acest moment, după părerea mea, doar le va agrava.
Reporter Sergiu Şteţ: Mâine, preşedintele Ianukovici ar trebui să plece în China, deocamdată nu s-a anunţat că şi-ar fi anulat plecarea, vi s-ar părea o idee bună să plece preşedintele îm astfel de momente?
Dan Dungaciu: Evident că în funcţie de evaluările pe care preşedintele şi le face, este acum într-o şedinţă, se spune, cu consilierii lui în apropierea Kievului, va lua o decizie. Senzaţia mea este că plecarea lui Ianukovici nu se va produce dacă stăm să ne uităm la evenimentele care se produc acum în centrul capitalei.
Reporter: Cum ar putea evolua situaţia, pentru că ciocnirile violente şi mai ales intervenţia poliţiei de sâmbătă dimineaţa au fost condamnate de Uniunea Europeană, inclusiv de preşedintele Ianukovici. Pe data de 5-6, Kievul ar trebui să găzduiască o reuniune OSCE. Ce se poate întâmpla zilele acestea la Kiev?
Dan Dungaciu: Cred că faptul că au fost aduşi scutieri din Doneţk, trupe speciale din Doneţk, deci din zona de est, de preşedintele Ianukovici, arată că e o problemă de credibilitate acolo şi o problemă de încredere în cercul preşedintelui Ianukovici. Senzaţia mea este, cel puţin în acest moment, că nu există tranşată chestiunea Ianukovici, încă la nivelul decidenţilor euroatlantici, în sensul de susţinere făţişă a protestatarilor sau, dacă vreţi, semnale de tipul celor pe care dumneavoastră le-aţi enunţat, de tip protejarea drepturilor omului sau dreptul la liberă exprimare.