Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu: "Referendumul nu aduce voturi în plus"

Invitat la Radio România Actualităţi este Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale.

Traian Băsescu: "Referendumul nu aduce voturi în plus"

Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 Noiembrie 2009, 15:48

Realizator: Domnule preşedinte, candidaţi pentru un al doilea mandat. Să înţelegem că v-a plăcut să fiţi preşedintele României?

Traian Băsescu: Deci nu pot spune că este o ipostază neplăcută, dar este una foarte grea. Nu poţi decât fii mândru să serveşti ţara din funcţia de preşedinte al României. Deci am fost mândru, sunt mândru că sunt preşedintele României şi, bineînţeles, îmi doresc să continuu ceea ce am început.

Realizator: Aţi spus şi că aţi avut un mandat dificil şi că mai aveţi multe de făcut. Aţi recunoscut că în mandatul pe care îl încheiaţi, aţi avut şi neîmpliniri. Care sunt acestea, domnule preşedinte?

Traian Băsescu:
Slavă Domnului, sunt destule. Trebuie să spun că mi s-a părut mult mai uşor procesul de reformare a statului. Iată că se termină acest prim mandat şi nu pot spune că statul român arată aşa cum mi-aş fi dorit. Adică un stat flexibil, cu instituţii la dispoziţia cetăţeanului, cu un număr de funcfţionari atât cât trebuie şi nu atât cât au nevoie partidele, cu o birocraţie redusă, cu un parlament, care să corespundă realităţilor României şi nu unor dorinţe ale politicienilor. Deci, încă am de continuat.

Realizator: Înţeleg că modernizarea stului se va afla, deci, printre obiectivele dumneavoastră. care sunt...

Traian Băsescu: Nu numai modernizarea statului...

Realizator: Asta voiam să vă întreb.

Traian Băsescu: Aş spune şi despre agricultură şi turism ca două priorităţi majore ale mandatului viitor.

Realizator: Chiar în programul dumneavoastră electoral ssuţineţi că agricultura şi turismul sunt domenii pentru care România are condiţii natuarle excepţionale. Ce altceva ar mai trebui ca ele să devină profitabile pentru România?

Traian Băsescu: În primul rând, trebuie să creştem randamentul în agricultură, dar asta nu e suficient. Să cumperi maşini, să modernizezi exploatarea pământului, să stimulezi creşterea animalelor sunt lucruri care vor fi în atenţia oricărui guvern, mai ales că sunt finanţările europene. Marea problemă, pe care noi o avem este legată de valorificarea producţiei agricole şi aici sunt două paliere extrem de importante.

În primul rând, ne trebuie dezvoltarea unei reţele de depozite regionale, să le spunem, ca să fie pe înţelesul tuturor, în care micii fermieri să-şi poată trimite producţia şi de acolo să fie preluată de marile lanţuri de magazine.

Realizator: Pentru că am ajuns să importăm aproape 80% dintre produsele agricole, provind din străinătate. Am ajuns să mâncăm fructele şi legumele, care provind, în mare parte, din străinătate.

Traian Băsescu: În primul rând, nu numai fructe. 70% din alimentele pe care le consumăm sunt alimente importate, dar nu vom putea schimba această situaţie, nu fără depozite regionale.

Depozitele regionale vor fi, în primul rând, pentru a sprijini micul fermier, dar schimbarea situaţiei importurilor de alimente nu poate fi făcută decât prin dezvoltarea unei industrii alimentare care să valorifice producţia agricolă.

Cât timp vom rămâne numai pe producţia agricolă şi atât, vom importa alimente. Când vom dezvolta o industrie alimentară suficient de puternică, nu vom mai importa alimente, ne vom asigura hrana,, ba mai mult, vom exporta alimente, pentru că avem capacitate să producem, să generăm o producţie agricolă care să acopere nevoile a 80 de milioane de oameni, iar noi suntem doar 22 de milioane.

Aici, însă, trebuie spus că nu putem ajunge la acest lucru fără dirijarea fondurilor europene către mediul rural. Practic, acolo trebuie să fie generată producţia alimentară, prin creare de întreprinderi mici şi mijlocii, care să valorifice producţia din zonă. Dacă este vorba de animale, să trimitem la oraş producţie finită, mezeluri, tot ce înseamnă producţie de carne.

Dacă este vorba de producţie de lapte, să trimitem la oraş brânzeturi, pentru că, în felul acesta, se creează locuri de muncă în mediul rural, pentru tineri şi în mod deosebit pentru femei; cea mai năpăstuită categorie de oameni, în momentul de faţă, sunt femeile din mediul rural. Ele nu au nici o şansă. În lipsa unei dezvoltări industriale în mediul rural, nu sunt perspective bune, nici pentru tineri, nici pentru femei.

Realizator: Domnule Traian Băsescu, sunteţi primul preşedinte care a fost ales pentru un mandat de cinci ani, şi în aceşti ani notăm două recorduri, cu ghilimelele de rigoare: suspendarea preşedintelui şi demiterea guvernului în urma unei moţiuni de cenzură. Acum, mai înregistrăm o premieră: alegeri prezidenţiale simultane cu un referendum pentru parlament unicameral. Ce v-a determinat să luaţi această decizie?

Traian Băsescu:
Referendumul?

Realizator: Organizarea referendumului, odată cu alegerile prezidenţiale.

Traian Băsescu: Faptul că timp de cinci ani am propus partidelor politice să trecem la un proces de revizuire a Constituţiei şi de modernizare a clasei politice. Parţial, lucrurile s-au întâmplat, să spunem: introducerea votului uninominal, tot în urma unui referendum, în care românii au votat în proporţie de 80% pentru introducerea votului uninominal. Nu este el perfect, încă poate fi adus la o formă mai puternică, adică intrarea în parlament a celui de pe locul întâi, nu de pe locul doi sau trei, prin compensarea voturilor, dar este un pas important în procesul de reformare a clasei politice. Cel de-al doilea viza modernizarea parlamentului.

Avem un parlament bicameral, eu am propus tot timpul un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Acest lucru partidele nu l-au dorit, ba mai mult, şi acum, când am cerut aviz pentru organizarea referendumului, răspunsul partidelor a fost 'nu'.

PNL, PSD şi UDMR au votat 'NU' în parlament, dar votul parlamentului este consultativ pentru preşedinte, aşa că pentru a acoperi şi această parte a angajamentului meu de modernizare a instituţiilor statului şi a clasei politice, am chemat poporul la referendum; atunci când politicienii nu vor, dai puterea poporului şi poporul spune ce trebuie: să avem parlament unicameral sau bicameral, să avem maxim 300 de parlamentari, sau 471, câţi avem acum.

Deci, din acest motiv am organizat referendumul şi eu i-aş linişti pe cei care cred că referendumul aduce voturi în plus preşedintelui. Nu aduce. Oamenii vor opta acolo, la referendum, în modul în care vor dori, pentru alegerile prezidenţiale, în modul în care vor dori.

Realizator: Aţi spus în nenumărate rânduri că sunteţi nemulţumit de activitatea parlamentarilor, însă peste toate acestea, domnule preşedinte, patru organizaţii neguvernamentale vă acuză că aţi furat startul şi că prin organizarea referendumului simultan cu alegerile, se încalcă Constituţia. Ce răspuns le daţi?

Traian Băsescu: Doamnă, cred că primul obiectiv era ca dumneavoastră, în emisiune, să ştiţi că nu e o încălcare de Constituţie şi ca om de radio să nu formulaţi întrebarea în acest mod. Nu este vorba de nicio încălcare de Constituţie...

Realizator: Eu ... vă rog.

Traian Băsescu: Este vorba de dreptul preşedintelui de a organiza un referendum şi de dreptul românilor de a se pronunţa. Nu există o formă mai democratică de a lua decizii decât consultând poporul. ONG-urile - este problema şi abordarea lor. Ele trebuiau să fie vocale atunci când eu vorbeam de reformarea instituţiilor statului şi de reformarea clasei politice. Au tăcut.

Dacă m-ar fi sprijinit atunci, probabil că reuşeam să aducem corecturile necesare Constituţiei. Aşa, însă, eu nu aveam dreptul să-i amăgesc pe români că vreau modernizarea instituţiilor politice ale statului, a parlamentului, în cazul nostru, şi a clasei politice, iar pe de altă parte, să nu utilizez instrumentul, pe care îl am la dispoziţie, aşa cum mi-l dă Constituţia - dreptul preşedintelui de a chema poporul să-şi exercite voinţa, suveranitatea, adică să spună "da" sau "nu".

Realizator: Eu am citat din ceea ce au spus organizaţiile neguvernamentale...

Traian Băsescu: Era foarte bine dacă aţi fi citat din Constituţie. Este un drept inalienabil al preşedintelui să organizeze un referendum. Vă mulţumesc.

Realizator: Este adevărat. Aş vrea să comentăm în continuare şi faptul că majoritatea contracandidaţilor dumneavoastră sunt de aceeaşi părere cu liderii organizaţiilor neguvernamentale şi susţin că referendumul organizat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, în aceleaşi secţii de vot, în aceleaşi cabine, măreşte suspiciunile de fraudare a alegerilor.

Traian Băsescu: Doamnă, cred că pentru mine acest subiect este închis. Mă tem că suntem în situaţia în care hoţul strigă "hoţii". Eu am dreptul să chem poporul român să-şi exercite suveranitatea, adică ce se întâmplă? Am transferat puterea de la politiceni, care nu au vrut să o exercite în sensul dorit de români, am transferat-o celor care, conform Constituţiei, o au: poporului, da?

Poporul se va pronunţa pe 22 dacă vrea parlament unicameral sau bicameral, dacă vrea reducerea numărului de parlamentari sau nu şi cu asta cred că toate comentariile politice nu-şi au rostul. Este un lucru simplu, pe care îl facem. Elveţia trăieşte numai din referendumuri către populaţie. Politicienii consultă des poporul. De ce românii nu ar trebui consultaţi?

Realizator: Să trecem, domnule preşedinte, la ziua de mâine, când primul ministru desemnat, Lucian Croitoru, încearcă să obţină voturile parlamentului şi, potrivit declaraţiilor făcute de liderii partidelor, inclusiv minorităţile naţionale, va fi un vot împotriva cabinetului Croitoru, cu excepţia PD-L-ului, care a anunţat că îl susţine. Ce mutare veţi face in continuare, dacă guvernul cade în parlament?

Traian Băsescu: Doamnă, deocamdată avem un guvern propus parlamentului. După ce parlamentul, prin introducerea unei moţiuni de cenzură, a lăsat ţara în perioadă de criză fără un guvern cu deplin exerciţiu al funcţiei, mâine va fi un alt guvern în faţa parlamentului, vom vedea. Pe ce trebuie să mizeze toţi însă este faptul că îmi voi face atribuţiunile constituţionale, indiferent care va fi votul de mâine. Eu sper totuşi într-un vot responsabil. România are nevoie acum de guvern în funcţie şi în deplinătatea capacităţii de exerciţiu.

Realizator: Dl preşedinte, eraţi mulţumit când s-a format primul guvern Boc, guvernul care l-aţi visat - aşa declaraţi la momentul învestiturii...

Traian Băsescu:
Nu, doamnă. Majoritate de 73% pe care am visat-o şi nu am visat niciodată...

Realizator: Da, la asta v-aţi referit. Exact, la majoritate.

Traian Băsescu: Visul meu nu a fost să fim la guvernare cu PSD-ul. Dar având în vedere refuzul PNL-ului din acel moment, a trebuit să găsesc o formulă şi asta contrar a aceea ce susţin diverşi politicieni şi analişti. Am reuşit întotdeauna să pun partidele cap la cap la formarea unui guvern. Că în 2004-2008 decizia a fost să fie dat afară un partid de la guvernare este altceva. Că acum PSD-ul, pentru a-l ajuta pe dl Geoană în alegeri, a hotărât să scoată opt miniştri în aceeaşi zi de la guvernare este iarăşi altceva. Dar trebuie categoric găsită o formulă de guvernare a ţării şi vom vedea, după ziua de mâine.

Reporter: Mai avem 30 de secunde la dispoziţie şi mai am o ultimă întrebare, dl preşedinte. Aţi fost un preşedinte jucător, aşa cum v-aţi dorit. V-a ajutat acest lucru sau dimpotrivă?

Traian Băsescu:
Da, doamnă. Acest lucru m-a ajutat foarte mult. În primul rând, m-a ajutat să nu fac compromisuri cu oligarhii, cu dl Iliescu, cu Vanghelie ş.a.m.d. Am rămas un preşedinte vertical, chiar dacă am avut costuri uriaşe. Mogulii m-au tocat în fiecare zi.

M-a ajutat să duc ţara în Uniunea Europeană, faptul că am fost jucător, să avem o cotă de 16% ca impozit uniform, să las justiţia să lucreze şi avem 20 de foşti miniştri şi parlamentari care au dosarele în instanţă, să introduc votul uninominal - iată la ce m-a ajutat faptul că am fost un preşedinte jucător. Şi vă mai spun un lucru: pensia minimă de 350 de lei care s-a dat începând de anul acesta pentru oamenii care nu aveau pensie, în mod deosebit pentru cei care au lucrat la C.A.P, a fost tot un efect al preşedintelui implicat în viaţa ţării.

Realizator: Din păcate, timpul nu ne mai permite să continuăm. Vă mulţumesc, dl preşedinte, pentru participarea la emisiune.

Traian Băsescu:
Vă mulţumesc şi eu.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii